Aktuális

Variációk pitára – mennyei receptek

Gyors, nyári, finom, vehető és vihető. A mediterrán vidék a hazája, mégsem mondható túlságosan könnyű ételnek. A pitával eddig leginkább a gyros bundájaként találkoztunk. Ideje, hogy megismerjük másképpen...

Variációk pitára - mennyei receptekPitát vehetünk készen a boltokban, de süthetünk magunk is. Ha nagyobb adag tésztát gyúrunk, egy részét akár le is fagyaszthatjuk, és később elővehetjük.

És most nézzük, mi kerüljön a finom, kerek tésztába. Tulajdonképpen bármi. A klasszikus gyros birkahúsból készül, és az egymásra préselt hússzeletekből éles karddal nyesik le az apró darabokat. Nos, ezt kicsit macerás volna, mondjuk, egy teakonyhában megvalósítani, higgyék el, az is megteszi, ha valaki serpenyőben pirítja meg az előre csíkokra szeletelt húst. És ami fontos: használhatunk sertést, de csirkét vagy pulykát is, nyugodtan.

Bármilyen meglepő, a vegetáriánusoknak is van jó hírünk. Mert bizony nem csak hússal lehet megpakolni a pitát! Tamás egy merész fordulattal, a toasthoz tette hasonlatossá, vagyis az egyik változatban a mozzarellával és nyers parajjal „töltött” tésztát olívaolajon megsütötte. Meglepő, de nem mulatságos, nagyon is komoly! Ugyanígy tett a hallal töltött pitával, amibe pici sajtot és zöldséget tett. A görög ízeket idéző, gyors és finom – meg persze könnyű – nyári vacsorához még gyorsan összeütött egy görög salátát.

Jó étvágyat a pitához!

Grillezett halas pita görög salátával

Hozzávalók: 8 pita, 40 dkg pangasius vagy más fehér húsú halfilé, 10 dkg mozzarella vagy trappista sajt, 10 dkg olívabogyó, 1 szál kígyóuborka, 20 dkg paradicsom, 2 tv-paprika, 15 dkg feta sajt, szárított oregánó, tengeri só, extra szűz olívaolaj

A halat összesen nyolc vékony darabra vágjuk, és mindkét oldalán megsózzuk. Serpenyőben, kevés olajon vagy grillsütőben mindkét oldalát megsütjük. A pitákat félbevágjuk, azaz a szélét kell csak elvágnunk, mert a belseje magától szétnyílik. Mindegyik pita aljára teszünk egy szelet sajtot, egy vékony szelet halat, megszórjuk oregánóval, és újra egy szelet sajtot teszünk rá. Befedjük a pita másik felével és serpenyőben, egy kisebb edénnyel lesúlyozva, vagy kontaktsütőben, mindkét felén ropogósra sütjük. Közben a zöldségeket és a sajtot egyforma kockákra vágjuk. Összekeverjük olívaolajjal, szárított oregánóval, és hozzáadjuk az olívabogyót is. A halas pitát természetesen önmagában is fogyaszthatjuk, de kiváló hozzá a friss zöldségekből álló saláta is.

Variációk pitára - mennyei receptek

 

A Nők Lapja 36. számában két további isteni pita-receptet találhattok (Parajos-sajtos, Csirkehúsos-joghurtos)!

P.S.: Ha valaki vállalkozik rá, hogy otthon megsüsse, íme, a pitatészta receptje…

Amit még Tamás hozzátenne: nagyon jó teljesítményű sütőre van szükségünk hozzá, hogy a pita felpúposodjon, és belül kettéváljon.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl langyos víz, 3 dkg élesztő, 2 tk. só, 1 tk. cukor, 2 ek. olívaolaj

A hozzávalókból kissé lágyabb tésztát dagasztunk, majd hagyjuk körülbelül a duplájára kelni (langyos helyen mintegy 45-60 perc). Ezután vágjuk nyolc egyforma darabra, kerekded alakúra formázzuk, és 5-10 percig pihentetjük. Ovális vagy kerek formájú, 2-3 mm vastag darabokat nyújtunk. Ruhával letakarva újabb 30 percig pihentjük. 220 fokra előmelegített sütőben, a rácson süssük őket. Ha egyszerre nem fér el mind, több részletben is lehet, 5-6 perc sütés úgyis elég nekik.

Schell Judit: Az alakom szerencsés genetikai örökségMég több az e heti Nők Lapjából:

Schell Judit: Az alakom szerencsés genetikai örökség »
Mi 3-an, Ők 3-an: Mikor jöjjön a következő? »
Online póker – Gyilkos pénz? »
A hollywoodi illúziókeltés 6 trükkje »
Három hónapos korban angolt tanulni? »
Gigabájt és libamáj »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top