Vizes VB

Vizes VB: Közel 100 km/órával zuhannak az óriás-toronyugrók

Harmadszor szerepel a vizes világbajnokság műsorán az óriás-toronyugrás, amelynek Budapesten a Batthyány tér ad otthont péntektől vasárnapig. A háromnapos versengés végén két aranyérem talál gazdára.

A sziklaugrásból kifejlődött, rendkívül látványos sportág 2013-ban Barcelonában mutatkozott be a vizes vb-k programjában. A szakág első világbajnoka a kolumbiai Orlando Duque és az amerikai Cesilie Carlton volt. Kazanyban 2015-ben a férfiaknál a sportág jelenlegi legnagyobb alakja, a brit Gary Hunt nyert, míg a nőknél az ex-akrobata amerikai Rachelle Simpson diadalmaskodott.

 

#FINABudapest2017 #FINAWorlds

A post shared by budapest2017 (@budapest2017) on

Óriás-toronyugrásban a férfiak 27, a nők pedig 20 méterről vetik magukat a mélybe, a nemzetközi szövetség, a FINA a vb-indulás előfeltételeként az idén betöltött 18. életévet jelölte meg. A szabadesés időtartama legalább három másodperc, a versenyzőknek lábbal kell a vízbe érniük a sérülésveszély miatt. A zuhanás során az ugrók 96 kilométer/órás sebességre is felgyorsulhatnak, így a vízben mentőbúvárok várják őket felkészülve arra az esetre, ha elrontanák a vízbe érkezést.

 

#FINABudapest2017 #FINAWorlds

A post shared by budapest2017 (@budapest2017) on

Az óriás-toronyugrás versenyét a Batthyány tér dunai partszakaszánál felállított ideiglenes, 15 méter átmérőjű, hat méter mély medencében, a Parlamenttel szemközt rendezik meg. A vb-k történetében először nem természetes vízbe érkeznek az ugrók. A lelátó ezen a helyszínen csak 1500 fős, így a jegyek már jóval a vb kezdete előtt elkeltek. A döntők napjára a Dunán egy 80 méter hosszú és 20 méter széles uszályon további 600 férőhelyes ideiglenes nézőteret alakítanak ki. A verseny a folyó két partján és a hidakról is követhető lesz kivetítőkön keresztül.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Az óriás-toronyugrás budapesti menetrendje:

péntek:
nők (elődöntő) 12.30 óra
férfiak (elődöntő) 14.00

szombat:
nők (döntő) 12.15

vasárnap:
férfiak (döntő) 12.00

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top