Vigyázz, kész, baba! cikkek

Magas vérnyomás, lábdagadás – normális utolsó trimeszteri tünetek?

Akik azt gondolják, hogy a terhesség csupa móka és kacagás, azok nagyot tévednek. A legnehezebb időszak a kismamák szerint az utolsó trimeszter.

Az izgalmakkal, felismerésekkel teli, mozgalmas és sok esetben nehéz első trimeszter után kész felüdülés a második terhességi szakasz a legtöbbeknek. Akkor ugyanis új erőre kapnak a kismamák és a várandósság szép oldalára is tudnak koncentrálni. Míg a szervezet hormonháztartása megváltozik és minden tünethez alkalmazkodniuk kell az anyáknak, addig az utolsó szakaszban olyan nehézségek is adódnak, amelyeket a növekvő teher okoz.

A harmadik trimeszterben, a baba és a magzatvíz növekedésével és az esetlegesen gyarapodó testsúllyal a kismamák mozgása nehézkessé válik. Vannak, akik pingvinekhez hasonlítják ilyenkor magukat, hiszen olyan esetlenül mozognak, akár a népszerű madarak. Totyogva járnak-kelnek, cipelik a várondósság terhét. A fájós hát és a görcsölő vádli ilyenkor szinte minden napos vendég a kismamáknál. A vizesedést lehetetlen elkerülni, a szerencsésebbek is legalább bálnának érzik magukat. Az utolsó hónapokban egy-egy átaludt éjszaka óriási ajándék a várandósoknak, ugyanis az álmatlanságtól az éjszakai lábgörcsökig a nők úgy érezhetik, hogy az univerzum esküdött össze ellenük. Azoknak, akik nem találják a kényelmes pózt, érdemes szoptatós párnával megtámasztaniuk a pocakot, így könnyebben el tudnak lazulni és jó eséllyel álomba is merülnek.

Magas vérnyomás, lábdagadás - normális utolsó trimeszteri tünetek?

A gyakori pisilés sem marad ki az utolsó trimeszterben lévő kismamák életéből, ugyanis a baba már akkora, hogy állandóan nyomja a hólyagot. A lábbizsergés és lábdagadás is gyakori tünet náluk. A jósló fájások megjelenése ekkor várható. Mivel a szerveknek is egyre kisebb helyük marad, a tüdő kapacitás is csökken és gyakorivá válik a légszomj. Az utolsó hetekben nem
megy könnyen az alvás, a légszomj ezt tovább nehezíti. Ráadásul a fogíny is vérzékennyé válhat és magas vérnyomás is gyakran előfordulhat.

Ha elemezni kellene, hogy miért kapta a terhesség elnevezést a várandósság, biztosan arra jutnának a hozzáértők, na meg a kismamák, hogy az utolsó hetek nehézségei ihlették azt. Mindezek mellett természetesen egy anyuka sem feledkezik meg a babavárás csodáiról és azoknak, akik még a gyermektervezés előtt állnak, a tünetek nem vehetik a kedvüket, hiszen az sem véletlen, hogy a babavárás másik elnevezése az áldott állapot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top