nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Betöltés…
ÖNVÉDELEM Segítünk felkészülni a kihívásokra!
CSALÁDI VÉDELEM A családunk mindig ott van!
BARÁTI VÉDELEM Együtt sírunk, együtt nevetünk!
EGÉSZSÉG VÉDELEM Egészségünk védelme fontos!
4 IRÁNYÚ VÉDELEM ANTIBIOTIKUM-KÚRA ESETÉN
Önvédelem

Önvédelem a munkahelyen: így érdemes

A legtöbben tapasztalták már, hogy milyen az, amikor verbális támadás éri őket a munkahelyükön. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogyan kezeljük azokat.

Tovább

Mentális önvédelem: nem az izmokon múlik

Hiába van a kezünkben az összes mozdulat, ha vészhelyzetben lefagyunk, leblokkolunk, és a nevünket is elfelejtjük. Megfelelő felkészüléssel azonban képesek lehetünk urai maradni a helyzetnek.

Tovább

Díva, bohóc, animátor: a nő ezer szerepben

Egy személy, kismillió szerep: mindez nem túlzás, hiszen a 21. század sok nő számára a korábbi legáltalánosabb anya-feleség kombinációból kilépve a feladatok, vállalások és viselkedési sémák egész csokrát hozta el, mindezt akár egy időben. Megmutatom, engem milyen szerepek mozgatnak.

Tovább

30 napos kihívás: minden napban találtam valami jót!

Úgy tartják, ahhoz, hogy valami a szokásunkká váljon, minimum húsz napig a mindennapjaink részévé kell tenni. Ennek fényében egy olyan kihívásra adtam a fejem, ami húsz nap helyett egy hónapon át tart, a feladat pedig „mindössze” annyi, hogy minden áldott napban találjak valami jót, ami rólam szól. Mutatom, mit hozott ez a harminc nap.

Tovább

Vedd kezedbe az életed! – 5 önfejlesztő könyv

Az önfejlesztés a legtöbb embernek sokáig kerülgetett, rengeteg, esetenként kellemetlen múltbéli élmény, hitrendszer boncolgatásával, akár fájdalmas szembenézéssel jár. Megnéztük a területet gazdagító, segítő szándékkal írt izgalmas olvasmányokat, amely közül most öt, színes, változatos indulót mutatunk be.

Tovább

„Az önismeret bizonyos érettség eléréséhez köthető” – Meskó Norbert evolúciós pszichológust kérdeztük

A magasabb önismeret az élet minden területén előnyökkel járhat, a magánélettől a munkán át a sport terén is. Meskó Norberttel, a Pécsi Tudományegyetem evolúciós pszichológusával jártuk körbe a témát, azt boncolgatva, hogyan és miért is érdemes a túlfeszített életünkben ezzel a kérdéssel is különös figyelemmel foglalkoznunk, és milyen módszerekkel...

Tovább

Vértezd fel magad: tanácsok hétköznapi hősöknek

Nem elég, hogy meg tudod védeni magad a negatív megnyilvánulásokkal szemben, azt is tudnod kell, hogyan kerülhetsz közelebb a boldogsághoz.

Tovább

Nem az a hülye, aki pszichológushoz jár, hanem az, aki nem foglalkozik magával

Egy olyan országban, ahol minden negyedik ember valamilyen mentális betegséggel küzd, nem ártana egy kicsivel több tisztelet azoknak, akik vették arra a bátorságot, hogy segítséget kérjenek. Én is egy vagyok a sok közül.

Tovább

Kvíz: Képes vagy meghúzni a határaidat?

Olyan egyszerűnek tűnik, hiszen csak három betű, mégis, néha pokoli nehéz kimondani azt a szót: nem. Neked szokott sikerülni? Kvízünkből megtudhatod!

Tovább

Hajlamos vagy mérgező emberekkel körülvenni magad?

Az a nagy helyzet, hogy mérgező ember bárki lehet az életedben: a főnököd, az anyósod, a párod vagy akár az anyukád és a saját gyereked is. Miért vonzódsz hozzájuk? Hogyan ismerheted fel őket? Hogyan tudod hatékonyan kezelni őket? Megmutatjuk!

Tovább

Így védd meg magad az utcán! Önvédelmi tippek mindenkinek

Sajnos nem ritkaság, hogy valakit megtámadnak, akár a nyílt utcán, akár a tömegközlekedésen vagy épp a lépcsőházban. Megkértünk egy taekwondo mestert, hogy mutasson néhány praktikus fogást.

Tovább
harmonia, onismeret, beke

Kvíz: Mennyire szereted magad? Teszteld!

Te mit érzel, amikor tükörbe nézel? Elfog a szorongás, kérdések cikáznak a fejedben vagy elégedett vagy azzal az emberrel, aki visszanéz rád? A most következő tesztből kiderül, milyen viszonyban vagy saját magaddal, és kell-e valamin változtatnod?

Tovább
Családi védelem
anyos, csalad

Kvíz: Milyen típusú az anyósod?

Egy igazi bajkeverő, aki mindenben próbál keresztbetenni? Vagy egy tüneményes asszony, aki igyekszik minél több terhet levenni a vállatokról? Teszteld, melyik csoportba tartozik az anyósod!

Tovább

Ismerjétek meg Boldizsárt, a legcukibb kisbabát

Ismerjétek meg Boldizsárt vagyis Boldit, a legboldogabb és legcukibb kisbabát. Boldizsár részletesen bemutatja nektek, hogyan, mivel és persze kivel telnek a napjai. Vidám és nagyon édes pillanatoknak lehettek szemtanúi. Vétek kihagyni Boldi imádni való videóját, melyből azt is megtudhatjátok, mi mindenre is van szükségük a babáknak. Bearanyozza a napotokat.

Tovább

Elköltözött a gyereked, esetleg külföldre ment? Nem egy könnyű helyzet…

Hiába készülsz rá évekig, mégsem könnyű megbirkózni azzal a gondolattal, hogy ezentúl nem ölelheted meg minden este a gyerekedet. És hiába tudod, hogy mindez az ő érdekét szolgálja, akkor is nagyon nehéz elszakadni tőle. Szülők mondják el az érzéseiket, akiknek a gyereke bentlakásos iskolába ment, vagy külföldre költözött.

Tovább

Őket kaptam, nem választottam: nyílt levél a családomnak

Alsós koromban egyszer átkutattam a szüleim iratos szekrényét, hátha örökbe fogadtak, és akkor végre lesz magyarázat arra, miért érzem azt, hogy nem illek a családba.

Tovább
család tengerpart naplemente

A család mindig segít: „Azt hittem, leszúrnak, ehelyett támogattak”

Én nagyon szerencsés vagyok, mert nagyon összetartó a családom. Megkérdeztem másokat is, meséljenek olyan történeteket, amikor a család segített nekik egy nehéz helyzetben.

Tovább
csalad

Kvíz: Ki vagy te a családban?

Ha azt mondom, a család szeme fénye, fogadni merek, hogy mindenkinek rögtön beugrik egy név - a saját családjából. Hasonló a helyzet sejtésem szerint, ha a fekete bárányt említem. Kvízünkből kiderül, te milyen szerepet játszol a családodban.

Tovább

Mamahotel, ahova ezer ok miatt csekkolunk be

A mamahotel, vagyis a szülőknél való tartós, akár a harmincas, negyvenes éveink derekáig is kihúzott lakhatás messze nem ritka állapot manapság. Megnéztük, ki milyen okokból élvezi a szülőkkel együtt élés napi örömeit!

Tovább

Segíts túlhajszolt társadnak, ha úgy látod, hogy kiégett!

40 éves korára az ember sok mindent másképp lát, mit 20 évesen, és egyre inkább észreveszi magán a fáradtság jeleit. Ami 10 éve még nem volt megerőltető, az mostanra fárasztóvá válik. És nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is egyre nehezebben vesszük az akadályokat. Főként akkor, ha túlhajszoltak vagyunk, és nemcsak a munkahelyünkön, de otthon is helyt kell állni. Ebben az esetben a társad, a partnered az, aki elsőként segíthet.

Tovább

Mondatok, melyeket csak az apák érthetnek

A szülővé válás nem egyszerű folyamat. Vannak, akiket már az is megérint, hogy egy élet növekszik a pocakban, míg másoknak időre van ahhoz szükségük, hogy a szívükbe és a lelkükbe is beleégjen a tudat, hogy anyává, apává válnak.

Tovább

Ez volt a második olyan pillanat, amikor fel kellett nőnöm – édesanyák a kínkeserves elengedésről

Évtizedek munkája, feltétel nélküli szeretete, állandó féltése áll többnyire abban a munkában, amit anyaságnak hívunk. A nemes pozícióval járó egyik legdrámaibb pont az, amikor egyes helyzetekben elengedni kényszerülünk az addig markolászott, néha túlféltett kezet.

Tovább

„Ha valami rossz történik, még mindig az ő ölelése nyugtat meg a legjobban”

Anyám ma már a legjobb barátnőm, de nem volt ez mindig így. Mindketten hosszú utat tettünk meg, mire a „hagyj békén, gyűlöllek”-ből, „anyu, szeretlek” lett. Mondom, hogy volt.

Tovább
anya, anyasag

Kvíz: Milyen típusú anya vagy?

Attól a perctől kezdve, hogy az első gyerekedet a kezedbe fogod, új emberré válsz. Egy baba születésekor az édesanyja is megszületik, és a közös út során együtt tanulják meg ennek az Élet nevű játéknak a szabályait. Lássuk, te milyen édesanya vagy!

Tovább
parkapcsolat, szerelem

Kvíz: Te milyen társ vagy? Teszteld!

Függsz a partneredtől, vagy a párkapcsolatodban is képes vagy megőrizni a függetlenségedet? Ha kitöltöd kvízünket, megtudhatod, milyen társ vagy.

Tovább
Baráti védelem

Bámulatos gondolatok a barátságról – videó, amit látni kell

Számodra mit jelent a barátság? Ebben a megható videóban bámulatos gondolatokat hallhatsz olyan emberektől, akik számtalan élettapasztalatot gyűjtöttek már, akik nem véletlenül fogalmazzák meg nagyon hitelesen ennek a gyakran életre szóló kapcsolatnak a lényegét. Videó, amit látni kell.

Tovább

Milyen fajta barátságtípusok vannak?

Tényleg azért vannak a jó barátok, hogy eltűnt boldogságot visszahozzák majd egy szép napon?

Tovább

A barátság egy lélek, mely két testben lakozik

A szerelem mellett a másik nagy érzelmeket felvonultató kapcsolat a barátság, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a legnagyobb gondolkodókat is megihlette.

Tovább

7 dolog, amit sohasem mondanál a gyerekkori barátodnak

Vannak súlyos mondatok, ha ezek elhangzanak egy kapcsolatban, annak bizony akár visszavonhatatlan következményei is lehetnek.

Tovább

Szakítottatok? A barátokra ilyenkor is számíthatsz!

A szakítás legtöbb esetben megviseli az embert. Sokszor legszívesebben ki sem mozdulnánk a lakásból, sőt az ágyunkat sem hagynánk el, csak összegömbölyödve sírnánk a takaró alatt. Szerencsére a barátainkra ilyenkor is számíthatunk! Ha kell, bulizni visznek, ha kell, együtt sírnak velünk egy nyálas romantikus filmen. Nektek mi a bevált praktikátok a szakítás utáni melankóliára?

Tovább
munkatars, kollega, munkahely

Kvíz: Te milyen munkatárs vagy?

Van, aki teljes erőbedobással hajtja végig a munkanapokat, más erősen szociális típus, és a munkahelyén is inkább jól érezni akarja magát. Lássuk, te milyen kolléga vagy!

Tovább

Védd meg magad az energiavámpíroktól!

Az energiavámpírok jelenléte sajnos nem a filmes apokalipszisek, zombi képregények jeleneteire korlátozódik. Magas számban botorkálnak körülöttünk a való életben, átlagos kinézetű férfiak és nők, néha kedvesek, néha kicsit sem, de egy biztos, kártékonyak. Pláne hosszútávon. Lássuk, hogyan harcolhatunk az egyes energiavámpír-típusok ellen!

Tovább

7 mondat a barátságról, ami a szívedig hatol

Többen említették, hogy nem a napi kapcsolat a legfontosabb, hanem az, hogy ha kell, számíthatnak egymásra.

Tovább

Ezt gondolják a barátságról a gyerekek – cuki videó

Vajon mit gondolnak a gyerekek a barátságról? Például azt, hogy „megegyeztünk, mindig nevetünk egymással”. Számukra mit jelent ez a nagyon fontos társas kapcsolat? Hogyan éreznek a barátaik iránt? A kicsik bámulatosan fogalmazzák meg a barátság lényegét. Mindenképpen ajánljuk ezt a nagyon aranyos és igazán megható gyerekszájvideót. Imádni fogod.

Tovább

Ugye te nem a Facebookon szakítasz?

Vajon van különbség a generációk között szakítási szokásokban? Van bizony! Gondoltad volna, hogy egyre kevesebben szakítanak személyesen?

Tovább

Életre szóló barátság – ez a titka

Több fontos alappillére is van az örök barátságnak. Ha a te kapcsolatodban is jelen vannak ezek, nagyon szerencsés vagy.

Tovább
barátság szelfi

„Te vagy a legjobb barátom, emlékszel, amikor majdnem felgyújtottuk a lakást?”

Pontosan emlékszem az első napra, amikor találkoztunk. Együtt kezdtünk egy munkahelyen, és mindketten azt hittük a másikról, hogy már régóta itt dolgozik.

Tovább

Barátság horoszkóp: ezért sem mindegy, hogy bánsz a barátoddal

Hozd ki magadból a legjobbat. Ezt árulja el rólad vagy a barátodról a horoszkópotok.

Tovább

Létezik barátság nő és férfi között?

Vajon állandóan ott van a szikra a férfi és a nő között, még akkor is, ha tényleg „csak” barátok?

Tovább

Gyerekszáj: mit jelent a barátság?

A barátság fogalma már az óvodáskorban körvonalazódni látszik, sőt, talán ez az a kor, amikor a legőszintébben jellemezzük a baráti kötelékek fontosságát. Összeszedtünk néhány szívet melengető gyermekidézetet arról, mit is jelent a barátság.

Tovább
baratsag, barat, baratok

Kvíz: Te milyen típusú barát vagy?

Az egyiket az őszintesége és a sajátos világlátása, a másikat a megértő, gondoskodó természete miatt kedvelem. Egy biztos: a barátaim a sors legnagyobb adományai, akikért míg élek, hálás leszek. Nélkülük nem lennék az, aki ma vagyok. Hoztunk egy kvízt, melyből megtudhatod, téged milyen barátnak látnak a hozzád közelállók.

Tovább
Egészség védelem

Mire jó a bélflóra, a probiotikum és az antibiotikum?

Naponta találkozunk laikusként a probiotikumokkal és antibiotikumokkal, és a bélflóráról is sokat hallhatunk a reklámokból, de vajon tudjuk-e, hogy valójában melyik mire is „való”? Tegyük most tisztába ezeket a fogalmakat!

Tovább

Melyik probiotikum jobb neked?

A probiotikumok hatékonyságát nem az szabja meg elsősorban, hogy hány különböző baktériumtörzs van bennük, hanem az, hogy milyen fajták ezek a törzsek. Éppen ezért lehet, hogy az egy-két fajból álló készítménytől hamarabb gyógyulsz meg, mint egy színes összetételű probiotikumtól.

Tovább

Keserű pirula – így vedd be a rossz ízű gyógyszereket

Gyógyszert szedni sosem nagy öröm, ráadásul sokaknak még fizikailag is kellemtelen, mert egyszerűen képtelenek lenyelni a pirulákat, vagy az ízüktől viszolyognak. A gyerekekre különösen jellemző ez, így aztán nekik orvosságot beadni külön tortúra – bár talán ma már kicsit könnyebb a helyzete a szülőknek, hiszen külön odafigyelnek a gyártók arra, hogy egyes készítményeik „gyerekbarát” verzióban is megjelenjenek. De mi van akkor, ha még sincs jóízű szirup, vagy kellemesen rágható, cukorka formába „öntött” változat abból a gyógyszerből, amit előírt nekünk az orvos?

Tovább

Így tartsd karban a bélflórád

Lássuk, mit tehetünk minden egyes nap azért, hogy karban tartsuk a bélflóránk egyensúlyát, és ezzel megőrizhetjük a szervezetünk védekezőképességét!

Tovább

Így védekezik a szervezeted – az immunrendszer és a bélflóra

Aki egészséges, ritkán gondol csak rá, hogy milyen fontos a szervezetének védekező képességét ápolni. Erre csak egy betegség döbbenti rá az embert, amikor például felborul a bélflóránk egyensúlya, és az immunrendszerünk nem tud többé ellenállni a külvilág kórokozóinak állandó támadásaival szemben.

Tovább

Öt jel, amely arra utal, hogy felborult a bélflórád egyensúlya

A bélflóra egyensúlyának felborulása hosszú távon súlyos megbetegedéseket okozhat – akár máj-, epe-, hasnyálmirigy-problémák, szív-érrendszeri gondok, valamint rosszindulatú daganatok is kialakulhatnak.

Tovább

Hasznos tanácsok probiotikum szedéshez

Ha menetrendszerűen jönnek elő nálad a különféle emésztési bajok egy hosszabb utazás előtt és a stresszes időszakokban, vagy ha fertőzés miatt rendetlenkedik a gyomrod, esetleg antibiotikumos kezelés miatt borult fel a bélflórád egyensúlya, akkor érdemes probiotikum kúrát tartanod akár kiegészítő kezelésként, akár megelőzés céljából. Nem mindegy azonban, hogy mikor, meddig és hogyan szeded be a probiotikumot. Ehhez adunk most néhány jó tanácsot!

Tovább