Védd magad - Önvédelem

Vértezd fel magad: tanácsok hétköznapi hősöknek

Nem elég, hogy meg tudod védeni magad a negatív megnyilvánulásokkal szemben, azt is tudnod kell, hogyan kerülhetsz közelebb a boldogsághoz.

Amikor azt hiszed, hogy örökké süt a nap és minden jó és szép, biztosan beüt egy olyan helyzet, amikor legszívesebben kiszaladnál a világból. Sokszor ráadásul ezeket a szituációkat olyan emberek generálják, akiknek semmi közük az életünkhöz, mégis hatnak ránk. Van, hogy akaratlanul teszik ezt, máskor pedig tudatosan csapnak le ránk, hiszen látják és tudják, hogy tőlünk rabolhatnak energiát – ha mással nem, hát azzal, hogy belegázolnak a lelkünkbe. Bár elég rosszul hangzik, sajnos a közvetlen környezetünkből is érkezhetnek hasonló támadások. Ha viszont felvértezzük magunkat ellenük, megóvjuk magunkat ezektől a helyzetektől.

Ha a családtagodnak, a kollégádnak vagy a barátodnak rossz napja van és ez rajtad csattan, nem rohansz azonnal panaszkodni, hiszen tudod, hogy az élet ilyen apró kellemetlenségekkel is jár, és a legtöbbször a százszorosát kapod vissza a jóból. Ha viszont gyakran megtörténik veled, hogy olyan helyzetekbe keveredsz, ahol nemcsak kellemetlenül érzed magad, hanem egyenesen önvédelemre van szükséged, ne légy rest használni a tudásod.

  • Tarts magad távol a negatív személyektől. Biztosan észrevetted már, hogy ha ilyen emberek közében tartózkodsz, hatnak rád az energiái. Ha nem hiszel ezekben a dolgokban, akkor is tudatosul benned, hogy valami nincs rendben, hiszen nem érzed jól magad az adott helyzetekben. A negatív energiák ragadósak akkor is, ha nem tudatosan vesznek célba minket az érintett személyek. Ha teheted, tartsd távol magad tőlük. Ha a munkahelyeden vannak a közeledben, akkor is tegyél meg mindent, hogy hatótávolságon kívülre kerüljenek.

  • Ha olyan helyzetbe kerülsz, ahol hirtelen vagy kitéve a verbális erőszaknak, egyetlen fontos dolgod van: ne reagálj azonnal. Ha ugyanis időt nyersz, és úgy vértezed fel magad az ártó szándék ellen, sokkal sikeresebben és hatékonyabban védheted ki a támadást. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbbször semmiképpen sem érdemes felvenni a kesztyűt, hiszen épp azt kell elkerülnöd, hogy belegabalyodj az „ellenség” hálójába.
  • Soha, de soha ne vidd haza a munkahelyi gondokat. Azért is fontos, hogy elkülönítsd azokat, mert nem szabad hagyni, hogy az önértékelésedben csorba essen. Ha otthon kiegyensúlyozott az életed, és tisztában vagy az értékeiddel, a munkahelyi problémákat is könnyebben veszed, és meg  is oldod. Ha viszont már a családi életedre is rányomja a bélyeget a benti stressz, nem tudsz majd feltöltődni sehol sem.
  • Ne vedd magadra mások negatív megjegyzéseit. Tudd, hogy az az ő véleménye, az ő világa, ezért sem számít, hogy mit gondol, vagy mond rólad – már ha mindezt rossz szándékkal teszi. Az a fontos, hogy tudatosítsd magadban, hogy a te életedet te irányítod. Éld, és élvezd! Mindenki a saját gondolataiért felelős.
  • Bármilyen fura is, a boldogság egyik fontos kelléke a napi rutin. Ugyanis az nemcsak rendszert ad az életednek, hanem olyan keretek közé helyezi a hétköznapokat, ahonnan jó elindulni és jó megérkezni.
  • Több kutatás is bizonyította, hogy amikor úgy éljük meg, hogy mi magunk irányítjuk az életünket, boldogabbak vagyunk. Az önbecsülés mellett az tölti el jó érzéssel az embereket, ha egy-egy helyzetben azt érzik, hogy van választási lehetőségük – ez is a boldogság egyik fontos tényezője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top