Védd magad - Önvédelem

Hajlamos vagy mérgező emberekkel körülvenni magad?

Az a nagy helyzet, hogy mérgező ember bárki lehet az életedben: a főnököd, az anyósod, a párod vagy akár az anyukád és a saját gyereked is. Miért vonzódsz hozzájuk? Hogyan ismerheted fel őket? Hogyan tudod hatékonyan kezelni őket? Megmutatjuk!

A mérgező embereket elméletileg nagyon könnyű észrevenni: ők azok, aki szerint mindenki idióta (őket leszámítva természetesen), ők azok, akik állandóan panaszkodnak. Akiknek még a legnagyobb jó is rossz. Csakhogy ők azok is, akiket mindezek ellenére sokan egyáltalán nem képesek kiszúrni, még akkor se, ha mondjuk együtt élnek eggyel. Hogy ennek mi az oka?

Nos, a magyarázat rém egyszerű. A mérgező emberek mindenkinél tehetségesebb érzelmi manipulátorok: miközben áldozatukkal egy szempillantás alatt elhitetik, hogy értéktelenek, hogy velük és bennük van a baj, magukat ideálisnak, már-már tökéletesnek tüntetik fel. És hogy mi ezzel a baj? A pszichológusok szerint egy ilyen ember hosszú távon igen komoly károkat okozhat: krónikus stresszt, álmatlanságot, önértékelési zavarokat például, hogy tényleg csak a fontosabbakat említsük.  

Vigyázat! Több típusa van

Van, aki mindig csak mások életével foglalkozik, és olyan is, aki folyton mások segítségét kéri, vagy állandóan csak panaszkodik, és mindent negatívan lát. A mérgező emberekről általánosságban elmondható, hogy mindig és mindenkor magukkal vannak elfoglalva: csak magukról tudnak és hajlandóak beszélni, nem törődnek másokkal, és sosem örülnek mások sikerének. Még akkor sem, ha egy közeli hozzátartozójukról van szó.

Ezeken kívül is léteznek különböző típusok: olyanok, akik konfliktusokat gerjesztenek, és olyanok, akik gyakori hangulatingadozásokkal küzdenek. Rájuk az jellemző, hogy gyakran és szinte bármin képesek felhúzni magukat, ilyenkor ok nélkül sértegetnek másokat, és bár másnap bocsánatot kérnek a viselkedésükért, igazából semmin sem változtatnak.

Mit tehetsz ellene?

A szakemberek szerint már az is rendkívül káros, ha valaki sok időt kénytelen egy ilyen ember társaságában tölteni, hát még, ha együtt is él vele! Épp ezért mindennél fontosabb, hogy már a legapróbb jelekből észrevedd, ha mérgező ember horgára akadtál. Íme, a mérgező kapcsolat legfontosabb jelei:

1.      Ha minden a te hibád…

Mivel a mérgező ember soha nem ismerné be, hogy ő is legalább annyira felelős egy kialakult helyzetért, mint te, ezért téged hibáztat, és folyamatosan kritikákkal ostromol.

2.      Ha földbe döngöl az érveivel…

Addig sorolja az érveit, míg kételkedni nem kezdesz a saját ítélőképességedben. Miközben ő arról próbál meggyőzni, hogy hibásak a gondolataid, és segítségre lenne szükséged, te úgy érzed, menten megbolondulsz. Mondanunk se kell, hogy ez a legveszélyesebb manipulációs eszköze.

3.      Ha ő és csak ő a tökéletes…

Bármit teszel vagy mondasz, ami kritikának tűnhet, ő azonnal ellentámadásba lendül. Addig-addig szövi a beszélgetést vagy épp a vitát, míg végül a maga javára fordítja. Meggyőződése ugyanis, hogy jobb nálad, hogy tökéletes, így a kritika is csak téged illethet.

4.      Ha tereli a komoly beszélgetéseket…

Képtelenség sarokba szorítani, olyan logikai fordulatokkal él, amivel meggyőzhet, bármit gondolj is. Nem csoda, hogy a végén minden vitás helyzetet végül a maga javára fordít: nem tudsz olyan érvet hozni, amire ne lenne újabb meggyőző válasza.

És hogy mit tehetsz, ha mérgező emberrel hozott össze a sors?

Ha csak teheted, menekülj! Ha erre nincs mód, figyelj rá, hogy ne vedd fel a sértéseit, és hagyd figyelmen kívül a csípős megjegyzéseit és a belőle áradó negativitást is. Semmiképp ne oszd meg velük a kétségeidet, a gyenge pontjaidat, legyél tárgyilagos, és csak annyi kapcsolatot tarts fenn vele, amennyit muszáj.

A legfontosabb pedig: az ilyen emberekkel légy mindig nagyon kedves és udvarias, mert úgy építheted le őket a legkönnyebben, ha nem adod meg nekik azt a választ vagy reakciót, amire várnak.

Olvass még többet a mérgező emberekről az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top