Védd magad – Egészségvédelem

Öt jel, amely arra utal, hogy felborult a bélflórád egyensúlya

A bélflóra egyensúlyának felborulása hosszú távon súlyos megbetegedéseket okozhat – akár máj-, epe-, hasnyálmirigy-problémák, szív-érrendszeri gondok, valamint rosszindulatú daganatok is kialakulhatnak.

Érdemes ezért komolyan venned azokat a figyelmeztető jeleket, amelyek arra utalnak, hogy valami nincs rendben az immunrendszered jó működéséért felelős mikroorganizmusok körül. Ilyen helyzetben egy alapos kivizsgálás mellett probiotikumokat is tanácsos bevetni a mielőbbi gyógyulás érdekében.

Egészen elképesztő mennyiségű, a test összes sejtjénél nagyságrendekkel nagyobb számú bacilus lakik a testünkben, ami egyáltalán nem baj akkor, ha ezek között azok a törzsek vannak túlsúlyban, amelyek segítik a szervezetünket a különféle ártalmas hatások elleni védekezésben. Normális esetben a főleg a vastagbélben élő 1-2 kilogrammnyi baktériumokból a hasznos fajták (például a bifidobaktériumok) vannak többségben, ám ez az arány megváltozhat, és egészségtelen életmód hatására, tartós stressz és betegségek miatt vagy antibiotikumok szedése következtében a káros mikroorganizmusok vehetik át az uralmat. Erre mondják az orvosok, hogy felborul a bélflóránk egyensúlya, és ha a háttérben nincs komolyabb szervi betegség, akkor általában diétát és probiotikumkúrát írnak rá elő. A bélflóra változásait nemcsak műszerekkel lehet kimutatni, hanem olyan egészen közvetlen, nyilvánvaló jelei is vannak, amelyeket mindenképpen érdemes komolyan vennünk. Lássuk ezek közül a leggyakoribbakat!

Ilyen apró mikroorganizmusok munkáján múlik immunrendszerünk egészsége

1. Különféle bőrtünetek

A bőrgyógyászok körében elterjedt mondás, hogy a bőrpanaszok oka szinte mindig a testen belül keresendő.  Rendszerint a rossz táplálkozás, a vitaminhiány, a hormonzavarok, a stressz, az elhízás miatt kialakult cukorbetegség és az „elszabadult” koleszterinszint miatt leromlott vérkeringés a közvetlen oka ezeknek a bőrpanaszoknak, de ha kicsit mélyebbre ásunk, azt láthatjuk, hogy nagyon gyakran kapcsolódik az emésztőrendszerben élő baktériumflóra egészségi állapotához is egy-egy bőrpanasz. A különféle kiütések, allergiás panaszok, a viszkető ekcéma, a nehezen gyógyuló és elfertőződő sebek vagy a herpesz sokszor azért jelenik meg, mert az immunrendszer nem működik jól, amit okozhat az is, hogy felborult az emésztőrendszerünkben élő baktériumok egészséges egyensúlya.

2. Emésztőrendszeri panaszok

Ha a jótékony mikroorganizmusok nem tudják betölteni a szerepüket, mert túlsúlyba kerülnek velük szemben az ártalmas kórokozók a belekben, akkor annak egyértelmű jelei lesznek az emésztésben is: görcsöl a hasunk, állandóan visszatérő hasmenéstől szenvedünk, a széklet állaga, szaga és színe megváltozik, de az is előfordulhat, hogy székrekedés, puffadás, gyomorégés, sőt a nyelőcső kiszáradása jelzi, hogy ideje egy kis figyelmet fordítanunk a bélflóránkra.

3. Fáradtság, alvászavar, ingerlékenység

Az állandó fáradtságot, kimerültséget és idegeskedést ma már sokan az élet természetes velejárójának tekintik, pedig ezek nemcsak a hajszolt életvitelből adódhatnak, hanem abból is, hogy az emésztésünk és az immunrendszerünk legfontosabb bázisát alkotó bélflóránk körül nincs valami rendben. Ha hosszú távon sem javulnak ezek a tünetek, érdemes orvoshoz fordulni, és több gondot fordítani a velünk élő hasznos baktériumok ápolására – például probiotikum szedésével.

4. Gyakori megbetegedések

Rengeteg vírus kering a levegőben körülöttünk egész évben, és a megfázásos, torokfájással,  orrfolyással, tüsszögéssel, és levertséggel járó nyavalyák nemcsak télen, hanem a legforróbb kánikulában is okozhatnak kellemetlen meglepetéseket nekünk. Ha azonban gyakran – egy-két havonta – jelentkeznek ilyen panaszok, akkor alapos a gyanú, hogy a szervezetünk védelmi képessége meggyengült, vagyis az immunrendszerünk és a bélflóránk körül nincs minden rendben.

5. Nőgyógyászati panaszok

Amikor valamilyen okból a hasznos baktériumok legyengülnek, és egy részük elpusztul az emésztőrendszerben, akkor a helyüket más mikroorganizmusok – rendszerint káros baktériumok – veszik át, amelyek a szervezetben elszaporodva különféle kellemetlen tüneteket produkálnak a nőknél: előfordulhatnak miattuk például visszatérő gyulladások, a szeméremtájék viszketése és folyásos problémák is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top