Védd magad – Baráti védelem

Milyen fajta barátságtípusok vannak?

Tényleg azért vannak a jó barátok, hogy eltűnt boldogságot visszahozzák majd egy szép napon?

Neked hány barátod van? Az igaz barátaidat meg tudod számolni egy kezeden, vagy talán olyan népszerű emberek közé tartozol, akik számtalan jó és még jobb baráttal büszkélkednek? Esetleg nem hiszel a barátságban és nem kötődsz senkihez sem igazán? Azon vajon elgondolkodtál már, hogy milyen barátságokat ápolsz? Minden válasz, amit ezekre a kérdésekre adsz, csak annyira fontos, amennyire neked az emberi kapcsolataid számítanak. Lehet, hogy az egyetlen igaz barátod gyermekkorod óta végigkísér az életeden, de az is simán megeshet, hogy a legnagyobb parti arcok egyikeként tényleg veled akar barátkozni mind a száz haverod, akik a barátodként emlegetik magukat.

Ahogyan a pszichológia összes útvesztőjében, a barátság kapcsán is zajlanak kutatások, amelyek arra hivatottak, hogy megfejtsék az emberek legbelsőbb titkait és azok által olyan képet fessenek, amelyek térképként szolgálnak egymás megismerésében. A Heidelbergi Egyetem pszichológusai például arra kerestek választ, hogy milyen típusú barátságok léteznek. Ugyan a kérdés elég bonyolultnak hangzik, és hát valójában az is, a választ mégis 4, viszonylag egyszerűbb kategóriában jelölték meg a szakemberek.

Életre szóló barátságok

Vannak emberek, akiknek csak néhány barátjuk van, de azok nagyon közeliek. Ezek a kapcsolatok mély érzelmekre épülnek és hosszú ideig tartanak. Akik ebben az értékrendben gondolkodnak, idősebb korukban nem sok eséllyel kötnek új barátságokat.

Függés nélküli barátságok

Akik érzelmileg nem kötődnek a barátaikhoz, nem is igénylik a gyakori találkozásokat. Általában a körülményeik határozzák meg az emberekhez való viszonyulásukat és azokkal kerülnek közvetlen kapcsolatba, akikkel együtt tanulnak vagy dolgoznak, vagy épp a szomszédaikkal keresnek kapcsolatot. Ezek a barátságok nem hosszú életűek és meg is szűnnek, ha az élethelyzetek változnak.

Válogatós barátságok

Ha bárki is barátmágnesként működik, megadatik neki az, hogy ő válogassa meg, hogy mikor kikkel ápol kapcsolatot. Az új ismeretségektől a hosszú idő óta működő barátságokon át szinte bármilyen formáját megélik ezek az emberek a kapcsolatoknak. Előnyük, vagy épp hátrányuk viszont, hogy azokkal szemben, akik feltétel nélkül elfogadják a barátaikat és csak néhány valódi kapcsolatot ápolnak, a felszínességre is hajlamosak.

Feltétel nélküli barátságok

Ugyan elsőre jól hangzik ez az elnevezés, de a mélyén mégsem az van, amire elsőre gondolunk. Ugyanis ezek az emberek rendelkeznek a legkevesebb érzelmekre alapuló kapcsolattal és inkább a szociális igényeiket elégítik ki a kapcsolataik által.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top