valentin 2012

Szerelembevonzó kurzus 7. rész: Családállítás

Valentin-napig minden nap kapsz tőlünk egy "leckét", amelyben különböző szakterületek legjobbjai mondják el, mit kell tenni azért, hogy ránk találjon a szerelem. Ma a családállító segít bevonzani a szerelmet.

Vakrandi, online párkereső és tipikus szingli programok: sokan sokfélét kipróbáltunk már azért, hogy végre megtaláljuk a társunkat – sikertelenül. Hogy miért nem jön össze? Talán mert nem állunk készen rá, talán még dolgoznunk kell azért, hogy ránk találjon a társunk. Szerelembevonzó kurzusával a Nők Lapja Café most ebben segít, egy szingli olvasónk pedig ezúttal is kipróbálja, működnek-e a tanácsok. A mai házi feladatot János Alex Helligner-terapeuta/családállító adja.

Szerelembevonzó kurzus 7. rész: Családállítás

 

– A szerelem eléréséhez is tudatosítanunk kell, hogy világunkban minden mintákat alkot, és minták alapján működik. Meg kell értenünk, hogy ha nem tudatosan éljük az életünket, akkor az őseink által ránk hagyott minták fogják meghatározni azt. Ezt mindenki láthatja, ha belegondol a történelmünkbe.
Milyen mintákat örököltünk általában véve? A nők a patriarchális múltból az elnyomottság, kizsákmányoltság, alárendeltség, kiszolgáltatottság már szerencsére múlófélben lévő emlékeit. A férfiak pedig a háborúkban összeszedett keménység, fásultság, agresszivitás, erőfitogtatás örökségét, ami az érzelmek elfojtásához vezetett az erősebb nemnél. A szerelem ügyében pedig száz éve még a kikényszerített, családok által kötött házasságok voltak jellemzőek. A szexualitással kapcsolatban sem tekinthetünk vissza hosszú sikertörténetre: még az elméleti szabadságot is csak az 1960–70-es években vívták ki szüleink.

János Alex
János Alex
Hellinger-terapeuta

Kutasd a családfát!

Elmélkedj el a családod – édesanyád, édesapád, nagy- és dédszüleid – és környezeted mintáin, és értsd meg, ki miért élte úgy a szerelmi életét, ahogyan, kitől tanulta azt a viselkedést, milyen események nyomán alakult ez ki? Ha megteheted, kutass fel minél több információt a felmenőiddel kapcsolatban, mind apai, mind anyai ágon.

Fedezd fel, ezek a minták hogyan hatottak rád, és miket vettél át belőlük akarva-akaratlanul! Ezt érdemes akár papírra vetned. Ha összeszedted ezeket az információkat, mélyülj el, képzeld magad elé felmenőidet, hajolj meg előttük, fogadd el sorsukat, majd – és ez fontos – add nekik vissza mindazt, amit átvehettünk belőle. Érezd, ahogy megszabadulsz ezektől a terhektől, könnyűvé válsz és szabaddá saját jelenlegi sorsodra.
 
Ha még van erőd, visszaköthetsz olyan őseidhez is, akiknek megadatott a beteljesült szerelem (nem kell ismerned őket), és kérj tőlük bölcsességet, bátorságot, szeretetet és erőt a saját szerelmi életedhez!
 
A fentiek mintájára érdemes átgondolnod eddigi kapcsolataidat is. De nem az a dolgod, hogy a sebeidet nyalogasd és volt partnereidet hibáztasd. Érdemes inkább azt megnézni, mit csinálhattál volna bölcsebben, szeretetteljesebben, bátrabban, jobban. Ezenfelül felelevenítheted, mit csináltál jól, mi okozott örömet mindkettőtöknek, mi volt szép az együtt megélt dolgok közül, és meríts ezekből erőt és bölcsességet az újrapróbálkozáshoz.
 
Végül bátorításként elmondhatom, hogy a családállítások tanúsága szerint is az élet legpozitívabb és erőteljesebb tapasztalata a szerelem, és szinte végtelen erőt adott azon keveseknek, akiknek sikerült a múltban elérniük! Szóval sose adjuk fel a reményt ezzel kapcsolatban!

Teszteltük a gyakorlatot

Ági a Nők Lapja Café kérésére minden nap elvégzi a napi feladatsort, majd megosztja velünk tapasztalatait. De ki is ő, és mit gondol az egyedüllétről?

Szerelembevonzó kurzus 7. rész: családállítás

„Elmúltam már 30 (félúton vagyok 32 és 33 között), úgyhogy nemcsak az évek, hanem férfiak is jöttek és mentek már az életemben. Ha nem is túl sokan, annyian biztosan, hogy idővel egyre nagyobbra és hosszabbra nőjön a bizalmatlanság két kapcsolat között. Nem vadászom a szerelmet, de persze örülök neki, ha megérkezik.

Szokás okosan azt mondani, hogy nyitott vagyok, nyitott szemmel járok, de biztos vagyok benne, hogy a hosszabb egyedül töltött periódusok nem a környezet és a külső hatások eredményei, hanem rajtunk is múlnak. Más kérdés, hogy meglátja-e az ember, min kell változtatnia, és hogy akar-e rajta változtatni. Látni már látom (idealizált elképzelésekkel, kötöttségtől való félelmekkel, beidegződött játszmák és némi kapcsolatfüggés), kérdés, hogy melyiken és hogyan akarok változtatni.” 

„Kicsi a család: nagyszüleim közül hármat nem ismertem, testvérem nincs, mára szüleim közül is csak anyukám él. Ilyen alapokkal viszonylag nehéz a családállítás, mindenesetre elgondolkoztam kicsit, még ha nem is stopperrel. Anya keresztszülei nem vérrokonok, de lényegében mégis családtagok, ők elég jó példák a szerelem terén, evés közben is fogják egymás kezét. A gyémántlakodalmukon azt mondták, azért voltak nehéz napjaik is, csak hát a legfontosabb a kitartás volt. Megint elmúlt este 10, mire a mai leckéig jutottam, szóval őket már nem hívtam fel, hogy ugyan, meséljenek már egy kicsit, egy barátnőt viszont igen, aki már volt családállításon. Hogy tulajdonképpen mégis, mi a frász ez? Azt mesélte, nehezen tudott anyukájának megbocsátani, de itt megértette, milyen minta nélküli életre szorult az »érzelmi Grönland« nagymama mellett, szóval megbocsátott, és megérte a dolog. Meg azt is mesélte, hogy a (vélhetően másik ágat képviselő) nagypapa a világháborúban a cipőbetétje alatt rejtegette a felesége képét, és ez tartotta őt életben. Elég jó kis minta, szívesen kölcsönkérném, akár kompletten a nagyszülőket is (nem a frigót, hanem a másikat), mert az én egyetlen életben lévő mamám leginkább abban profi, hogy napi 24 órán át könnyesen sajnáljam miatta anyámat, és egyúttal hálát adjak azért, hogy ő (mármint az anyám) olyan értelmes, érzelmekben gazdag és odaadó felnőtté tudott válni, akit nemcsak én imádok, hanem az általa tanított osztályok egy része is simán átiratkozik másik iskolába, ha ezen múlik, hogy kövessék őt az új munkahelyére.

Millió dolgot csinálok ugyanúgy, mint ő – és legalább ugyanennyi tulajdonsága őrjít meg. Hát persze, hogy a két csoport kb. 80 százalékban fedi egymást. Azt hiszem, főleg azért voltam rá dühös sokáig, mert gyakran döntésképtelen és gyakran alárendelt. Még mindig dühös vagyok emiatt, de már nem azért, mert idegesít vele (dehogynem), hanem mert egyrészt aggódom érte, másrészt szörnyű, hogy az ő tökös és kemény lánya (mármint én) bizony hiába okoskodik, még nála is parádésabban rendeli alá magát a párkapcsolataiban. Ezen a ráeszmélésen már egy ideje túl vagyunk, és már kezdünk versenyre kelni a változtatásban, de arra jó volt a gyakorlat, hogy ma megint rájöjjek, dehogyis haragszom rá bármiért is. És hogy vannak itt még családi szálak, amelyekről talán ideje lenne több tudomást venni. Ja, és hogy mosolygós, almáspite-illatot árasztó pótnagyik jelentkezését azért szívesen várnám a szerkesztőségbe.”

Szerelembevonzó kurzus 1. rész: Meditáció
Szerelembevonzó kurzus 2. rész: Önismeret
Szerelembevonzó kurzus 3. rész: Szexlecke
Szerelembevonzó kurzus 4. rész: Szerelemmantra
Szerelembevonzó kurzus 5. rész: Öltözködés
Szerelembevonzó kurzus 6. rész: Szerelemdiéta

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top