valentin 2012

Veszélyes a Valentin-napi csók?

Soha rosszabbkor nem csókolózhatnánk, mint február közepén, a szerelem napján.

Veszélyes a Valentin-napi csók?Február közepe csúcsszezonja a fertőző betegségeknek, így a mononukleózisnak (más néven csókbetegség), a H1N1-vírusnak, a megfázásnak és köhögésnek, állítja Jorge Parada, az amerikai Loyola University Health System főorvosa.

Mindez soha rosszabbkor nem jöhetne, mint Valentin-napkor, ami éppen a szeretetről, összebújásról, adott esetben érzelmes csókokról szól. A helyzetet, illetve a betegségmegelőzést az is nehezítheti, hogy gyakran a fertőzött fél még nem is tudja, hogy beteg, így még tünetmentes állapotában vált csókot partnerével, és fertőzi meg.

A hangsúly az orvosok szerint a megelőzésen van. Fokozott vitaminbevitellel, az influenza vagy H1N1 elleni oltással is felvehetjük a kesztyűt a romantikagyilkos vírusos megbetegedések ellen, de bevezethetünk emellett még pár óvintézkedést is. Íme pár tipp:

– Felejtsd el a szót, hogy közös, bármilyen romantikus is. Külön villa, külön pohár, külön szívószál, és a törülközőtök és a párnátok se legyen közös, figyelmeztetnek a szakértők.
– A már említett védőoltás nemcsak hasznos lehet, hanem akár romantikus figyelmesség is. Legalábbis ha a párodat leped meg vele.
– Kerüljük el a zsúfolt bevásárlóközpontokat, mozikat, ha tehetjük, és voksoljunk inkább otthoni közös programra.
 

Veszélyes a Valentin-napi csók?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top