Valentin-nap

Szerelmes filmek: tíz DVD plusz egy mozi

Valentin-nap apropóján még könnyebben kaphatóak vagyunk a romantikára, ezért készítettünk egy válogatást összebújós filmekbõl, sõt megkértük <b>Réz András</b/> esztétát, ossza meg velünk, õ mit gondol róluk.






1. Amélie csodálatos élete



Eredeti címe: Le fabuleux destin d’Amélie Poulain
Rendező: Jean-Pierre Jeunet
Főszereplők: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz





Amélie (Audrey Tautou) Párizsban él, egy kávéházban dolgozik, és kicsit bogaras nő. Szívesen kuszálja össze az emberek életét – az apjáét, a szomszéd festőét, a házmesterét, a zöldségesfiúét –, hogy boldogságot szerezzen nekik. Amélie-ben nemcsak a jóság teng túl, hanem a félelem is. Amíg mások örömét magabiztosan irányítja, szerelemre lobbant szívétől megijed.

Myreille: Legalább tucatszor láttam, és még mindig nem unom. Sőt, egyre nagyobb lelkesedéssel veszem el a részleteiben és nevetek Amélie csintalanságain. A filmtörténet egyik legbájosabb filmje, ha nem a legbájosabb, és minden esemény, karakter a helyén van, nem lehetne még jobbá tenni. Olyan varázslat elevenedik meg a filmkockákon, amelyet minden ébredés után a saját életemben is remélek. Én bármikor lennék Amélie Poulain.

Réz András: Ez a film annyira jó, hogy egyenesen méltatlan dolog összehozni a Valentin-nappal, ezzel a szedett-vedett konzumünneppel. Ráadásul az Amélie nem egyszerűen a szerelemről szól, hanem a szeretetről, az elfogadásról is. Arról, hogy esendőségünkkel, félszegségünkkel együtt vagyunk, akik vagyunk, s bár meglehet, hogy szépségeink rejtve vannak – de vannak.








2. Ház a tónál


Eredeti címe: The Lake House
Rendező: Alejandro Agresti
Főszereplők: Sandra Bullock, Keanu Reeves





Kate (Sandra Bullock) elköltözik a tóparti házból, és a postaládában levelet hagy a következő bérlőnek. A levél viszont nem a jövőben landol, hanem a múltban. Két évvel korábban Alex (Keanu Reeves) találja meg, amikor beköltözik a házba, amelyet anno apja tervezett. Kate és Alex között levelezés kezdődik a postaládán keresztül, egymásba szeretnek, viszont a köztük feszülő éveket még le kell győzniük.

Myreille: Nagyon könnyű lenne elrontani ezt a filmet. Egyetlen rossz mondat vagy következetlenség miatt kártyavárként dőlne össze a néző hite. A film viszont nem hibázik, nemcsak elhiszem, hogy létezhet levelezés múlt és jövő között, hanem reménykedem, a lehetetlen akadályok ellenére végül egymásra találnak a szerelmesek. Kiábrándult pillanatokban visszaadja, szerelmes pillanatokban pedig megerősíti az örök szerelembe vetett reményt.

Réz András: Nem vagyok feltétlen híve. Talán azért, mert olvastam Audrey Niffenegger regényét, Az időutazó feleségét. Hát az egy kicsit megrendítőbb.







3. Szerelem a végzeten


Eredeti címe: Serendipity
Rendező: Peter Chelsom
Főszereplők: John Cusack, Kate Beckinsale





Jonathant (John Cusack) és Sarát (Kate Beckinsale) a véletlen hozza össze, majd következő találkozásukat is a véletlenre bízzák. Jonathan egy papírpénzre írja fel a nevét és telefonszámát, Sara pedig Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején című könyvébe. A két tárgy útnak indul a világban, és ha a véletlen ismét hozzájuk sodorja, egymásra találnak.

Myreille: Sokszor kapaszkodókat keresünk életünkben, véletlenek és jelek bonyolult rendszeréből sorsunkat és végzetünket próbáljuk kiolvasni, vagy éppen igazolást arra, hogy helyes úton járunk. A Szerelem a végzeten okosan tanít: bármennyire is üldözzük, végzetünk akkor talál ránk, amikor nem is remélnénk. Nekem ezt a filmet egy fiú mutatta meg, és tapasztalataim szerint mindkét nem képviselői ugyanúgy szeretik. Nekem az abszolút kedvencem.

Réz András: Nincs ellenemre, de nem szeretem a véletlenre épülő dramaturgiát.







4. Angyalok városa


Eredeti címe: City of Angels
Rendező: Brad Silberling
Főszereplők: Nicolas Cage, Meg Ryan





Seth (Nicolas Cage) angyal, az emberek akkor találkoznak vele, ha földi életük befejeződött. Seth viszont kíváncsi, és ez odáig sodorja, hogy szerelmes lesz egy halandóba. Maggie racionális orvosnő, és mégis vonzódni kezd egy olyan férfihoz, akinek létezése alapjában rengeti meg a hitét. Maggie és Seth vágyaik és józan eszük között vívódva végül feláldoznak mindent a szerelemért.

Myreille: Először csak a végét bőgtem végig, de most már szinte az egész filmet. Összeszorítja a gyomrom meg a torkom, és csak csorognak a könnyeim. Fájdalmasan gyönyörű film, amely után még jobban tudom becsülni olykor szerencsétlennek titulált életemet.

Réz András: Az a helyzet, hogy én már előre eldöntöttem, hogy nem fogom szeretni, hiszen remake. Az eredetije Wim Wenders hihetetlen érzékeny és szép filmje, a Berlin fölött az ég. Ezt az 1987-es filmet értelmezi át az 1998-as Angyalok városa. Aztán a moziban engedékenyebb lettem. Hiszen Shakespeare színműveit is számtalanszor újraértelmezték – a legkülönbözőbb műfajokban és hangulatokban. S bár Brad Silberling filmje kicsit egyszerűbb, mint az eredeti, de van néhány nagyon szép pillanata, amikor elgondolkodhatsz rajta, mi az, amitől az élet egyedülállóan szép, még ha tudjuk is a végét.







5. Eredendő bűn


Eredeti címe: Original Sin
Rendező: Michael Cristofer
Főszereplők: Antonio Banderas, Angelina Jolie





Luis Antonio Vargas (Antonio Banderas) gazdag kávéültetvényes levelezés útján szerez magának feleséget, és amint megérkezik a kedvese, azonnal feleségül is veszi. Vargas nem szenvedélyre és szerelemre vágyik, hanem egy társra, aki megszüli a gyermekeit. Felesége (Angelina Jolie) viszont egészen más, mint akire Vargas számított. Szerelem és szenvedély lobban közöttük, ám a nő a férje pénzével együtt eltűnik. Vargas utánamegy, és harcol szerelmükért.

Myreille: Nem szokványos romantikus film, amelyben kedélyesen ellebeghetünk. Sokkal inkább hasonlít a menny (a szerelem) és a pokol (a hazugság, az árulás) harcára. A filmben, mint oly gyakran az életben, a szerelmeseknek számtalan akadályt kell leküzdeniük, és hatványozottan igaz a mondás, hogy a szerelem elől nem lehet elfutni.

Réz András: Nekem kicsit laposka. Olykor meg didaktikus.






6. Minden végzet nehéz

Eredeti címe: Something’s Gotta Give
Rendező: Nancy Meyers
Főszereplők: Jack Nicholson, Diane Keaton, Keanu Reeves, Amanda Peet





Harry (Jack Nicholson) öregedő nőcsábász, aki kora ellenére fiatal pipikre hajt. Legutolsó szerelmi légyottja balul sül el. Nem elég, hogy találkozik az elcsábítandó lány anyjával és szívinfarktust kap, de néhány napon keresztül egy házon kell osztoznia az anyával. Annyira egymás idegeire mennek, hogy menthetetlenül egymásba szeretnek. Harry viszont még arról is híres, hogy megrögzött agglegény.

Myreille: Korosztályfüggetlen film, Jack Nicholson mindenkit levesz a lábáról. Egyszerre lehet utálni és imádni. Remekül adja a megöregedett nőcsábászt, aki saját elméleteinek rabja, és Diane Keatonnal bebizonyítják, hogy nem csak a húszéveseké a világ meg a szerelem.

Réz András: Hát igen. Vannak filmek, amelyeket a színész ad el. Mire a végére érsz, rádöbbensz, hogy csak az ő kedvükért nézted végig.







7. Igazából szerelem

Eredeti címe: Love Actually
Rendező: Richard Curtis
Főszereplők: Hugh Grant, Colin Firth, Laura Linney, Liam Neeson, Alan Rickman





Mindenki szerelmes. Szerelmes a miniszterelnök, az özvegy, fiát egyedül nevelő apa, az író, a jómódú férjes asszony, a rocksztár. Mindenki. Több történet fut egymással párhuzamosan. Ez a film nem egy szerelmi történet, hanem egy film a szerelemről és annak sokféleségéről.

Myreille: Ez a film a baklavához hasonlatos. Töméntelenül édes, szirupos, de a végén jólesik, és csak kellemes utóízt hagy.
A mozival szemben a DVD rejtett kincse az extrák között a kimaradt jelenetek, érdemes megnézni, én kifejezetten sajnáltam, hogy végül ezek a jelenetek nem kaptak helyet a filmben.

Réz András: Nézhető. A töménységébe azért egy leheletnyi fanyarság is vegyül. Vagy talán önirónia?







8. Egy makulátlan elme örök ragyogása


Eredeti címe: Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Rendező: Michel Gondry
Főszereplők: Jim Carrey, Kate Winslet





Ki lehet dobálni az exkedves minden holmiját, de az emlékek vissza-visszatérnek. Joel (Jim Carrey) barátnője, Clementine (Kate Winslet), egy speciális eljárással kitöröltette viharos kapcsolatuk minden emlékét. Joel szintén vállalkozik az eljárásra, viszont amint eltűnnek az emlékei, ismét szerelemre lobban a lány iránt.

Myreille: Létezik-e második esély, amikor tiszta lappal újra lehet kezdeni egy kapcsolatot? De ugyanilyen fontos kérdés, hogy megölhetjük-e a szerelmet, amely tagadhatatlan. Miközben nézem, össze akarom rakni a szétdarabolt történetet, és rabul ejt az erő, amely hatalmasabb az embernél.

Réz András: Amikor az Orr című regényemet írtam, szinte oldalanként szembesültem az emlékezés bonyodalmaival. Már attól tartottam, hogy magam is elveszek az emlékeimben. Charlie Kaufman és Michel Gondry forgatókönyve egyszerűen remek. Erősen, fájdalmasan, szépen építkezik. Makulátlan.







 9. Római vakáció






Eredeti címe:
Roman Holiday
Rendező: William Wyler
Főszereplők: Gregory Peck, Audrey Hepburn

Anne (Audrey Hepburn) egy távoli ország trónörököse, és annyira unja a hivatalos európai körutat és a közszereplést, hogy Rómában saját kalandot keres. Szállodájából kiszökve találkozik Joe Bradley (Gregory Peck) újságíróval, aki egy jó sztori reményében saját lakására viszi a lányt.

Myreille: Klasszikus, és néhány évente jó újra nézni. A történet banális, viszont Audrey Hepburn gyönyörű, kecses és törékeny. A fekete-fehér képkockák régmúlt időkbe röpítenek vissza, és jó ott elidőzni.

Réz András: Fiatal vagyok én még ehhez. Vagy ki tudja… Nosztalgiázni semmiképp nem szeretnék.






 10. Az 50 első randi


Eredeti címe: 50 First Dates
Rendező: Peter Segal
Főszereplők: Adam Sandler, Drew Barrymore





Henry (Adam Sandler) Hawaiin él és dolgozik. Egyik reggel találkozik Lucyval (Drew Barrymore), aki palacsintájából meseházat épít a tányérján. Belehabarodik a lányba, és megindítja az udvarlás első fázisát. Másnap ismét találkozik a lánnyal, aki nem emlékszik a fiúra, így Henry megint elölről kezdheti az udvarlást.

Myreille: Bizarr ötletből született remek, sablonoktól mentes vígjáték. Egyszer-kétszer elölről kezdeni az udvarlást még vicces, sőt néha kifejezetten áldásos, mert hibáinkat következmények nélkül javíthatjuk. Viszont beleszeretni egy lányba, akinek egyetlen napból áll a világ és nem emlékszik az elmúlt napra, sok küzdelmet és hatalmas kitartást igényel.

Réz András: Ha már az emlékezés és a szerelem útvesztőiről esik szó, akkor én inkább A makulátlan elmét választom.






 + 1 S.O.S. szerelem!






Rendező:
Sas Tamás
Főszereplők: Csányi Sándor, Ullmann Mónika, Fenyő Iván

A szerelemben, tudjuk, az a dolgok rendje, hogy egy férfinak megtetszik egy nő, udvarol neki, „legyőzi a sárkányt”, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Ha mégse mennének ilyen meseszerűen a dolgok, akkor jön Péter (Csányi Sándor) és az ő S.O.S szerelem társközvetítő ügynöksége.

Tomi (Fenyő Iván) és Veronika (Ullmann Mónika) szerelmi kötésének megszervezése még a sokat próbált ügynökségnek is problémát jelent. Majdnem tökéletes ötletnek tűnik egy romantikában gazdag hétvége a két ember összeboronálására, ahol nincs véletlen, mert mindent előre leszerveztek, de a bonyodalmat megint a szerelem jelenti: Péter beleszeret Veronikába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top