Utazás

Ünnep német földön (X)

Fenyőfa, üveggömb, marcipán, mézeskalács – azok a kellékek, amelyek valódi ünneppé teszik az ünnepet, mind Németországból származnak. Ha hamisítatlan karácsonyi hangulatra vágyunk, érdemes útra kelnünk valamelyik német város decemberi vására felé.


Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer a türingiai Lauscha városában egy szegény üvegfúvó munkás. Közeledett a karácsony, ő pedig szomorúan várta az ünnepeket, mert tudta, nem lesz pénzük rá, hogy a fájukra, ahogyan ez akkoriban szokás volt, ezüstözött almát és aranyozott diót aggassanak. Törte, törte a fejét, hogyan szerezhetne mégis örömet a gyerekeinek, és egyszerre eszébe jutott a megoldás: majd ő készít üvegből az igazira megszólalásig hasonlító díszeket! Azon a szentestén az övék lett a város legszebb karácsonyfája, hiszen a tövétől a csúcsáig gyönyörű, tarka üveggömbök ékesítették.

A legenda szerint így születtek meg 1847-ben az első, színes karácsonyfagömbök, amelyek azután az egész világon népszerűvé váltak. A legszebb, kézzel készített díszeket azóta is Lauschában gyártják, nem véletlen, hogy az idén a brit királyi család is innen rendelt aranyszínű gömböket. A gallyakra akasztott kis, faragott fafigurák, hóembertől huszárig, harangtól csillagig az Érchegységből származnak, míg a fa csúcsán üldögélő angyal a drezdai porcelángyárból kerül ki, ahogyan szász találmány a gyömbéres keksz és a karácsonyi gyümölcskenyér, a Stollen is.


A szenteste egyébként a szentek intézményrendszerét erősen helytelenítő Luther miatt került át Szent Miklós december 6-i ünnepéről 24-ére, ahogyan Luthernek köszönhetjük az egyik legszebb karácsonyi egyházi éneket is, A mennyből jöttem hozzátok kezdetű korált. Az első fát szintén Németországban állították, bár az úttörőnek járó dicsőséget több város és tartomány is magának követeli. Az elzásziak azt állítják, a 16. század végén náluk született a hagyomány, a brémaiak szerint 1570-ben az ő városukban lehetett megcsodálni egy almával, datolyával, pereccel és papírvirágokkal ékesített kis fenyőt, amelyről a gyerekek leszedhették a finomságokat. Az északi-tengeri Norderney szigetének lakói pedig egy 1463-ban felállított karácsonyfát őriznek emlékezetükben, amely nemcsak Jézus születését ünnepelte, hanem a rajta égő gyertyákkal a hajósoknak is mutatta a kikötőbe vezető utat.

Németország karácsonyi vásárairól bővebben:

http://www.germany.travel/hu/kueloenleges-ajanlatok/karacsony/karacsony.html

Mörk Leonóra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top