Utazás

Varázslatos szurdokvölgy egyórányira a határtól

A gyönyörű Johannesbachklammot az év bármely szakában érdemes felkeresni.

Csupán egyórányira van a soproni határtól Johannesbachklamm, a Szent János-patak szurdokvölgye Ausztriában. Nem túl ismert, de gyönyörű: csobogó patakkal, magas sziklákkal, rengeteg zölddel és persze fahidakkal, lépcsőkkel, ezért nem csak nyáron érdemes felkeresni.

A szurdokvölgyet a Bécsi Természetbarátok Köre 1902-ben tette járhatóvá a fahidak és az utak kiépítésével. A viharok és a kemény telek azonban többször megrongálták, sőt egyes részeken teljesen el is pusztították a faépítményeket. A legnagyobb, 1926-os pusztítás után aztán a szurdokvölgy kijáratánál egy gátat építettek, és az egész területen szabályozták a patak vizét.

A gát mögött az 1928-as megépítése után kialakult egy kis tó, melynek partján álló vendéglőnél már akkoriban is lehetett evezős csónakokat bérelni. Aztán 30 év után a kis tó eliszaposodott, és sokáig úgy is maradt. 1999-ben aktiválták újra, majd a 2006-os árvíz idején kimélyítették, hogy erősebb esőzések idején víztározóként működjön.

A széles, kellemes ösvény mellett dobozok vannak kirakva. A dobozokban ismeretterjesztő leírások, fejtörő játékok vannak gyerekeknek a hely élővilágához kapcsolódóan. A szűkebb szurdokban egyetlen lépcsősor van, máshol nincs több lépcső, így könnyen bejárható, idősebbek is nyugodtan nekiindulhatnak.

Ha kíváncsi vagy a környék további látnivalóira, akkor olvasd el a Kiránduló.cafeblog.hu bejegyzését, ahol további érdekességeket és rengeteg képet találsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top