Utazás

Fontos változtatások jöhetnek a személyinél és az útlevélnél

Mutatjuk a részleteket.

Egy kedden benyújtott törvényjavaslat szerint több fontos változtatás is jöhet az útlevelekkel és a személyi igazolványokkal kapcsolatban – szúrta ki a Napi.hu.

Az útlevelekkel kapcsolatban fontos lehet, hogy a törvényjavaslat alapján illetékmentessé válhat az úti okmányok cseréje akkor is, ha a tároló elem nem működik, hasonlóan a személyazonosító igazolványhoz.

Ezenfelül megújul az útlevélkérelem-kezelő rendszer és az útiokmány-nyilvántartás is: ennek célja, hogy minél inkább az elektronikus adatküldés és információátadás kerüljön előtérbe.

Szintén fontos egyszerűsítés, hogy az elektronikus tároló elemet tartalmazó személyazonosító igazolványokban (eSZIG) rögzítik a lakcímet és a személyi azonosítót, az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságát érintő eljárásoknál pedig az ügyfél terheinek csökkentése érdekében megszűnnek bizonyos előzetes engedélyezési eljárások.

Kiemelt kép: Máthé Zoltán/MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top