Utazás

Új kötelező felszerelés kell az autókba

Ha elfogadják a tervezetet, hamarosan minden új autóban kell lennie automatikus vészfékező rendszernek.

Mintegy 40 ország megállapodott az automatikus vészfékező rendszerek (AEBS) bevezetéséről szóló ENSZ-rendelet tervezetéről a napokban.

A szabályozásról még idén tárgyalnak, és várhatóan jövőre lép életbe. Ezt azt jelenti, hogy 2022-től az Európai Unióban és Japánban minden új személyautóban és kisteherautóban kötelező lesz az automatikus vészfék – írja a Napi.hu.

Az automatikus vészfék lényege: ha egy autó balesetveszélyes távolságra megközelít egy másik autót vagy gyalogost, akkor hangjelzéssel vagy kormányrázással figyelmezteti a sofőrt. Ha ez sem segít, a rendszer megállítja az autót, így elkerülhető a baleset.

A megoldás jelentősen javítja a közlekedésbiztonságot, különösen városi környezetben. A töréstesztekről ismert Euro NCAP úgy becsüli, hogy az automata vészfékező rendszer 38 százalékkal csökkentheti a ráfutásos baleseteket, amellyel több ezer életet lehet megmenteni az unióban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top