Utazás

Halálfélelmük volt a síelni induló utasoknak a román buszon

Kárpótlásra sem számíthatnak.

Hibás műszaki állapotban, nyári gumikkal, kizárólag románul beszélő sofőrökkel és a szervezők nélkül indultak útnak a Suli Sí és a Travelex franciaországi sítáborának buszai magyar utasokkal – közölte az Index. A hírportál szerint két olyan Alpe d’Huezbe tartó buszút is volt a közelmúltban, amelyen a sítúrára befizetett magyar utasoknak nagyon komoly nehézségekkel kellett megküzdeniük.

A portálnak néhány héttel ezelőtt egy olvasó számolt be róla, hogyan járt pórul a Suli Sí utazási iroda egyik sítúráján. A busz eleve késéssel, berepedt szélvédővel és törött lökhárítóval érkezett meg a Népligetbe, ráadásul a román sofőrök nemhogy magyarul, de semmilyen idegen nyelven nem beszéltek. Ez később komoly problémát jelentett, amikor Franciaországban kiderült, hogy a sofőrök rossz címet kaptak meg, majd elakadtak a hóban. Többórás késés lett a vége.

Nem sokkal később egy másik olvasó a fentihez kísértetiesen hasonló buszútról számolt be. Ő ugyanerre a sítúrára jelentkezett, csak ő a Travelexnél foglalta le az utat. Elmondása szerint ezen az utazáson három busz indult Franciaországba. Az első kettővel már az induláskor problémák voltak: az egyik törött lökhárítóval és berepedt szélvédővel érkezett, a másik pedig olyan rossz műszaki állapotban volt, hogy a sofőrök nem mertek elindulni vele, ezért meg kellett várni egy cserebuszt. Ahogy az előző esetben, itt is magyarul nem beszélő román sofőrök vezettek.

Miután többen nem mertek felszállni a rossz állapotú buszokra, másnap egy harmadik busz is elindult, ezúttal magyar rendszámmal és sofőrökkel.

Ezek az utasok jól jártak, ám a többiekről nem mondható el ugyanez: az egyik busz váltója a francia határtól nem messze elromlott, többször eltévedtek, a sofőrök nem álltak meg pihenni, amikor a szabályok alapján kötelező lett volna, egy alkalommal pedig beragadtak a hóba. Ekkor az utasoknak kellett kitolni a buszt, hólánc sem volt ugyanis a buszon, ami szintén szabályellenes. Később az is kiderült, hogy a buszok nyári gumival mentek Franciaországba.

Hazafelé újabb kellemetlen meglepetés következett, visszafelé ugyanis csak két busz indult volna, így többen nem fértek fel, pedig voltak olyanok is, akik visszafelé inkább egyénileg oldották meg az utazást, mert odafelé „halálfélelmük volt”. Végül némi reklamálás után mégis előkerült egy harmadik busz, ami hazavitte az utasokat.

Az Index megkereste az érintetteket, akik szerint az utasok semmilyen kárpótlásra nem számíthatnak.

Kiemelt képünk illusztráció (iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top