Utazás

Már most lehet balatoni hekksütőnek jelentkezni a nyári szezonra

A balatoni szállodák és éttermek a szezon előtt négy hónappal igyekeznek feltölteni a létszámot.

Azért kezdődik már ilyen korán a felvételi időszak, mert kevés jelentkezővel számolnak a munkaadók. A vendéglátóipari dolgozók Ausztriában akár a háromszorosát is megkereshetik annak a nagyjából 200 ezer forintnak, amit Magyarországon átlagosan kézhez kapnak.

Az atv.hu-nak egy jachtklub ügyvezetője azt nyilatkozta, ők nem tehetik meg, hogy csak a nyári szezonra vegyenek fel embereket, ezért keresnek munkavállalókat most is. Nincsenek egyedül, az álláshirdető oldalakon számos balatoni ajánlatot olvashatunk. Egy siófoki szálloda szakácsot, szobaasszonyt és konyhai kisegítőt keres. Egy balatonfűzfői étterem felszolgálói állására nem elvárás a szakmai tapasztalat, csak előny.

Fotó: Varga György/MTI

A Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet ügyvezető elnöke szerint nem csak a magasabb fizetés vonzó külföldön. A vendéglátóiparban dolgozók gyakran azért mennek el, mert nem bánnak velük tisztességesen. „Nagyon-nagyon sok ember panaszkodik nálunk szeptemberben, és felhívnak minket, hogy nem kapták meg az utolsó hónapot, az volt a válasz, hogy hát neki is van elég rezsije, ő azt nem tudja most kifizetni. És úgy gondolom, hogy ennek aztán híre megy a munkavállalók között, és aki ezt nem teljesíti, annak híre megy, és a következő szezonban nem kap embert, hogy üzemeltetni tudja az éttermét, presszóját” – nyilatkozta Várnai Zsuzsanna.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján mintegy 3000 üres álláshely van a vendéglátóiparban, de az elemzők szerint a valóságban akár több tízezres is lehet a hiány.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top