Utazás

Gyerekkel utazol? Erre figyelj!

A családi kirándulások csodálatos élményekkel gazdagíthatnak, ám nem árt felkészülni azokra a kihívásokra is, amelyek nehézséget hozhatnak. Fontos a megfelelő helyszín kiválasztása és a gondos szülői hozzáállás.

Ahány ház annyi szokás – ez a bölcsesség igaz arra is, hogy ki mit gondol a kérdésről, hogy érdemes-e a gyerekekkel utazni. A legtöbben amellett teszik le a voksukat, hogy igen, az egész családnak együtt kell lenni az utazásokon is. Ugyan egyre népszerűbbek azok a kikapcsolódások, ahol a szülők édes kettesben pihenik ki a hétköznapok fáradalmait, de általában ők is szerveznek a gyerekekkel közös vakációt.

A szülők szívesen bevállalják azokat a nehézségeket, amelyekkel a családi kirándulások járnak, hiszen az élmény mindenkinek megfizethetetlen és pótolhatatlan. A tapasztalt utazók jól tudják, nagyon fontosak az előkészületek. Már az utazás megtervezésekor figyelembe kell venni az igényeket és lehetőségeket. Meghatározó szempont, hogy milyen úti célt választ a család, na meg az is, hogy hány éves gyerekkel kelünk útra. Bármilyen romantikusan hangzik is, hogy egy föld körüli útra készülünk, alaposan érdemes átgondolni, tényleg érdemes-e kitenni ennek a legkisebbeket is. A hosszú repülőút megterhelő mindenkinek, arról nem is beszélve, hogy nehéz felkészülni a világ másik végén ránk váró kihívásokra. Vannak országok, ahová oltások is kellenek, a víz sem iható, az ételek sem feltétlenül ehetőek. A biztosítás ugyan alapvető, de akár olyan országba is vágyakozhatunk, ahol még az sem alapozza meg a megfelelő egészségügyi ellátást – ez pedig gyerekkel vállalhatatlan. A higiéniai hiányosságokat is számba kell venni, kúszó babákkal nem ildomos akárhová elmenni, ahogyan a totyogó, vagy éppen rohangáló gyerekek sem valók bármilyen környezetbe.

utazás

Az sem mellékes, milyen költségeket vonz magával, ha együtt utazik a család. A repülőjegyekért a kicsik esetében csak bizonyos kor felett kell fizetni, ezért a csecsemők és kisgyerekek szülei gyakran használják ki ezt a kedvezményt. A repülőn célszerű a gyerekeket belső helyekre ültetni, folyosó melletti ülésekről könnyen útra kelhetnek akkor is, ha mi ezt nem szeretnénk. Persze a nehézségek  nem jelentik azt, hogy nem kell őket magunkkal vinni, hanem azt mutatja, hogy jó, ha alaposan átgondoljuk, hová utazik a család. Ha autóval kelünk útra, nélkülözhetetlen kellék a gyerek autósülés, na meg a biztonsági öv – ez természetesen a bérelt autókra is vonatkozik.

Azért, hogy a gyerekeket biztonságban tudják szüleik a nyaralások alkalmával is, sokszor nyomkövető karperecet tesznek a kezükre, vagy a szülők adataival ellátott cédulát raknak a zsebükbe. Megtanítják nekik, mit tegyenek, ha nem találják a szüleiket: fontos, hogy a kicsi elő tudja venni a papírt, amin a szülők adatai vannak, és azt is jó elmondani nekik, hogy egyáltalán nem baj, ha ilyenkor elsírják magukat – sőt, sokszor így kaphatnak a leghamarabb segítséget.

Gyerekbarát szállodákba

Persze a családi kirándulások, ha megfelelően felkészülünk, csodálatos élményekkel tehetnek gazdagabbá minket. Számos gyerekbarát szálloda jobbnál jobb ajánlata közül válogathatunk, sok helyen animátorok is segítenek abban, hogy a kicsik is jól érezzék magukat, és a felnőtteknek is jusson idejük magukra. Érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel, hiszen a nyugodt kikapcsolódás az egész család számára fontos. A gyerekbarát szálláshelyek fontosnak tartják, hogy kiszolgálják az érkezőket, a játszóterek, játszószobák már a legtöbb nagy szolgáltatónál megtalálhatók. Ha a wellness a cél, érdemes olyan komplexumot választani, amelyikben gyerekmedencét is üzemeltetnek. Ha nem a szállodában szeretné az idejét tölteni a család, jó, ha előre megnézzük, milyen elérhető programokat találunk a közelben. A hosszú múzeumlátogatás nem feltétlenül a gyerekek kedvence, de vadasparkokban, kalandpályákon vagy izgalmas játszótereken a legkisebbek is tökéletesen érzik majd magukat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top