Utazás

A síelés úri sport? Már rég nem az, ha kicsit körbenézel

Oké, nem az olcsó sportok közé tartozik, de némi körüljárással már egy felnőtt és egy gyerek is megtanulhat ésszerű áron, aztán már csak hó kell.

Hogyhogy aztán? Mégis hogy lehet úgy tanulni, hogy nincs hó? Jogos kérdés egy laikustól, tehát kezdjük innen. A Magyarországon működő síiskolák nagy része üzemel tavasszal, nyáron, ősszel és télen is, de égövi adottságok miatt csak télen örülhet némi hónak. A többi (azaz a legtöbb) napon az oktatás egy speciális műanyag pályán történik, amin a gyerekeknek könnyű siklani, a felnőtteknek viszont a nagyobb súly miatt kicsit olyan érzés a csúszás, mintha jeges pályán próbálkoznának. Megjegyzendő: az oktatási díj egy fillérrel nem több, mint egy balett- vagy egy karateóra, és bőven elég két szezont járatni a gyermeket, ha nem akar a szülő belőle műlesikló vagy szlalombajnokot nevelni. Három hónapnyi oktatás 30 és 40 ezer forint között taksál, általánosságban elmondható, hogy ezért az összegért a síiskolák heti két órát adnak, a csoportok létszáma pedig többnyire 8 főnél megáll, hogy minden gyerekkel tudjanak kiadósan foglalkozni. 

Hogy a síelést sokan drága sportnak vélik, nem meglepő, mivel jóval több és drágább holmit kell hozzá beszerezni, mint például a futáshoz, a fallabdához vagy az asztaliteniszhez, értsd: síbakancs, síruha, síléc, kötés. De azt is ki kell emelni, hogy ezeket a holmikat egyszer kell megvenni, utána jó 10 évig pihi, évi átlag egy hét síeléssel, nem nagyon kell semmit sem lecserélni. 

Jó, de mi van a gyerek cuccával?

Persze, ez is jogos kérdés, mivel a gyerek csak nő, nő, nő, úgy 18 éves koráig folyamatosan csak NÖVEKSZIK. A nagyobb sportáruházak között (Intersport, Decathlon) nem egy gondol rájuk, és rájuk szabott ajánlattal csalogatja a vásárlókat, értsd: egyszer kell náluk bevásárolni, utána évente jelképes összegért vadiújra cseréli a holmit. De, ha az egyszeri nagy beruházást soknak találod, akkor vehetsz használtat pár ezer forintért, vagy bérelhetsz, télre viszont eleve érdemes olyan kabátot venni a kölöknek, ami síeléshez is megfelel, azaz bent tartja a hőt, és nem engedi be a vizet.

Anno egyszerű ruhákkal védekeztek a hideg ellen. Fotó: Fortepan

Na jó, de hova menjek?

Például síelhetsz itthon. A meteorológusok szerint hó szempontjából elég jó tél lesz idén, február közepéig sok hó eshet. Pályák vannak itthon dögivel, Budapesthez közel például a visegrádi Nagyvillám, ami 600 millió forint támogatást kapott 2017-ben. Gutbrod Rezső, a síterep üzemeltetője elmondta, hogy konkrét terveik vannak a sípályák és felvonók fejlesztésére, valamint a hóágyúrendszer szakszerű bővítésére. A tervek között szerepel a tolókaros felvonók cseréje tányérosra, a hóágyúzható sípályafelület megnövelése, valamint sok idelátogató család álma, egy hóágyúzható szánkópálya is. Visegrádon túl is akad pár pályánk, a teljesség igénye nélkül:

A mátraszentistváni Sípark, ahol épült egy négyüléses felvonó, ki is próbáltuk: 

A mátraszentisváni pályarendszeren túl az eplényi Síaréna mellett sem lehet szó nélkül elmenni, illetve elsiklani.  

A magyarországi síterepekről komplett és részletes lista a Síelők weboldalán található. Egy napi bérlet itthon általában 3 és 7 ezer forint között kapható, de minden terepnek van családi kedvezménye, esti kedvezménye, hétköznapi kedvezménye, szóval bőven lehet böngészni, hogy hova érdemes menni.  

És mi van a külfölddel? 

Mi itt az NLCafén szeretünk síelni, és volt már szerencsénk bemutatni pár régiót, a 2016/2017-es szezonban például 

A 2017/2018-as szezonban

A statisztikák szerint Magyarországról évente 800 ezer ember megy síelni, ebből 500 ezer Ausztriába, a többiek máshova, népszerű úti cél még Szlovénia (ahol közel osztrák színvonal van, de egy fokkal olcsóbban), Olaszország, ahol a Dolomitok környéke megér nem egy, hanem 6-8 misét is, Szlovákia (kezdi hozni a már említett osztrák kvalitást), vagy Svájc, ami tényleg csak a tehetősebbeknek kedvez.

Családi program esetén a szállások és a pályák is adnak kedvezményeket (elég erősen), előre érdemes átböngészni a bérletárakat, mivel egy négytagú család, azaz két felnőtt és két gyerek már olyan kedvezményt kaphat 6 napra, hogy a felnőtt is a gyerekekre szabott tarifán vehet bérletet, sőt egyes síközpontokban annyira gyerekcentrikusak, hogy 10 éves korig ingyen síelhetnek a gyerekek, ilyet Szlovéniában többet is találsz.

Persze, mondhatod így is azt, hogy a síelés még így sem tűnik a világ legolcsóbb sportjának, de ha valaki nem ragaszkodik ahhoz, hogy a hüttékben verje el a lóvét, hanem apartmant vesz ki (Ausztriában egy négyfős család 70-80 euróért/éj is talál) , és képes reggelente 8 perc alatt készíteni pár szendvicset, amit elrak egy hátizsákba, akkor a kaját már meg is oldotta napközbenre, és akkor már az is belefér, hogy anyuka egy forralt bort, apuka egy sört, a gyerekek pedig egy forró csokit kapjanak délben a kifli mellé, a maga üdítőjével pedig mindenki vígan elketyeg estig, mármint: a felvonó zárásáig. 

Ideteszünk egy galériát csudijó, kedvcsináló képekkel: 

Megnézem
Összes kép (13)

Magyarok kedvencei Ausztriában

Murau-Kreieschberg – A felvonó aljánál lévő szálloda magyar tulajdonú, a hüttékben nem kell tudni németül. Mintha a sarki vendéglőbe mennél.

Lachtal – Murauhoz közel, sok a csákányos felvonó, kedvező bérletárak, olcsóbb pályaszállások.

Obertauern – az árak borsosabbak, cserébe több mint 100 kilométer kezelt pálya, na meg a G2, ami meredek. Külön honlapja van csak annak a pályának. 

Semmering – besízni a szezonba, illetve kisízni a szezonból tökéletes, három napnál több már unalmas lehet.

Annaberg – kis központ, Budapesttől 350 kilométerre. Családi terep. 

Hochkar – Budapesttől 400 kilométer, durván kanyargós szerpentin visz fel. Könnyen sízhető piros pályák. 

Koralpe – kis központ Karintiában, magyar tulajdonú szállodával a pályák aljánál, és mondhatni túl jó ár/érték arányú faházsorral. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.