Utazás

Jégpalacsinták borították egy skót folyó felszínét

Különös jelenséget sikerült megörökítenie egy fotósnak a skóciai Helmsdale folyón. A vizet borító jégpalacsinták általában a Balti-tengeren és az Antarktisz környékén szoktak kialakulni.

Lenyűgöző felvételek járták be az internetet a Skót-felföld egyik folyóját borító jégpalacsintákról. A látványos képeket Daniel Norrie fényképész készítette, aki rendszeresen örökít meg a téli napfelkeltéket. A fényképész épp úton volt egy helyszínről hazafelé, amikor a kocsi ablakából észrevette a különös képződményeket a Helmsdale folyó felszínén.

Megkérte kollégáját, hogy húzódjanak félre egy kicsit, mert ő még sosem látott ehhez hasonlót. A vízen változatos méretben ringatóztak a palacsintára emlékeztető jégfoltok, méretük egy CD-étől a bakelitlemezek nagyságáig terjedt.

A Daily Mailnek a meteorológusok elmondták, hogy ezek a jégpalacsinták igen ritkán jelennek meg, főként a Balti-tenger és az Antarktisz vizein találkozni velük, de Észak-Amerikában és Kanadában is előfordul a jelenség.

Footage shows rare 'ice pancakes' covering river in Scottish Highlands

Binman and photographer Daniel Norrie, 31, saw spectacle from his window while working on Wednesday Dozens of 'ice pancakes' can be seen floating on the River Helmsdale in the Strath of Kildonan, Scotland Discs can measure between eight and 80 inches and are most often seen in Baltic Sea and around Antarctica Mesmerising footage shows a sea of 'ice pancakes' of all different sizes covering a river in the Scottish Highlands.

A jégpalacsinták bár szilárdnak tűnnek, puhák, és könnyen szétbomlanak. Ennek oka a keletkezésükben keresendő, ugyanis a jégpalacsinták fagyott habból állnak, és akkor keletkeznek, amikor a fagypont alatti hőmérsékleten fagyásnak indul a víz felszínén lebegő hab, formáját pedig az adja, hogy az áramlástól fagyás közben örvénylő mozgásba kezdenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top