Utazás

Több pénzt kaphatnak vissza az utasok, ha késik a vonat

Egy új módosító javaslat szerint nagyobb kártérítést kapnának az utasok, ha késik a vonatuk, hathatósabb segítségre számíthatnak a fogyatékkal élő utasok, illetve megkönnyítenék a vasút használatát a kerékpárosoknak.

Ma tárgyalta az Európai Parlament azt a módosító javaslatot, amely utasbarátabbá tenné a vonatközlekedést szerte Európában. Az EP képviselői támogatták többek között, hogy nagyobb kártérítés járjon a késő vonatok utasainak. Eszerint egy óránál hosszabb késések esetén az utasoknak járó kártérítés összege a jegy árának negyedéről a felére emelkedne, másfél órás késésnél a jegyár 75 százaléka, míg kétórás vagy azt meghaladó késés esetén a jegyár 100 százalékát kaphatnák vissza az utasok. Ezentúl a vasúttársaságok nem bújhatnának ki a kártérítési igény alól „rendkívüli körülményekre” hivatkozva.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Segítenék a fogyatékkal élő emberek utazását is azzal, hogy a nagyobb állomásokon ingyenesen és előzetes kérés nélkül kell rendelkezésre állnia a segítségnek számukra, és ha a kerekesszékben vagy egyéb mozgássegítő eszközben kárt tesznek a segítők, akkor azt a vasúttársaságnak kell megtérítenie.

A javaslat szerint az utasoknak jogukban áll felvinni biciklijüket a vonatra, beleértve a nagy sebességű, távolsági, a határokat átlépő és a helyi járatokat is. Az új és felújított vonatokban mindenképpen lennie kell jól láthatóan kijelölt helynek az összeszerelve szállított kerékpárok számára is.

A javasolt változtatások minden uniós tagállamra, illetve mindenféle vasúti szolgáltatásra (privát és közösségi, nemzetközi és belföldi egyaránt) érvényesek lesznek, és azokat az elővárosi vasutak esetében is alkalmaznák.

MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top