Utazás

Súlyos károkat szenvedett az árvízben a velencei Szent Márk-bazilika

Hétfő óta víz alatt van Velence az Olaszországot sújtó viharok miatt, az eltelt 3 nap alatt súlyos károkat szenvedett el a Szent Márk-bazilika.

Egyes becslések szerint húszévnyi kárt okozott a Szent Márk-székesegyháznak a Velencét hétfő óta sújtó árvíz. „Egyetlen nap alatt húsz évet öregedett a bazilika, és ez egy optimista becslés” – mondta Carlo Alberto Tesserin, a székesegyház gondnoka.

A Velencét elöntő árvíz miatt a bazilika egyes részeiben 16 órán át állt a víz mintegy 90 centiméteres magasságban, károkat okozva a márványban, az oszlopokban és a bronzajtókban. A Szent Márk-székesegyház ezeréves fennállása óta ez az ötödik, a 2000-es évek óta a második alkalom, hogy az épület ilyen súlyos áradást él meg.

Hétfőn a vízszint 156 centiméterre emelkedett a Canal Grande déli kapujánál végzett mérések szerint, míg a Szent Márk-bazilika csak legfeljebb 110 centiméteres vízszintig védett. Carlo Alberto Tesserin úgy véli, legfőbb ideje, hogy Velencét ellássák egy jobb árvízvédelmi rendszerrel.

A MOSE nevű árvízellenes gát már 94 százalékban elkészült, de 2017 óta áll a hatalmas közpénzeket felemésztő építkezés, amelyre eddig 5,5 millió eurót költöttek el. Luigi Brugnaro, Velence polgármestere szerint a történtek ráirányítják a figyelmet a gát befejezésének szükségességére.

Tengervízben gázol egy nő a velencei Szent Márk téren 2018. október 29-én. Több olasz nagyvárosban is tanítási szünetet rendeltek el erre a napra a térségben tomboló heves viharok miatt – MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola

MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top