nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Utazás
Traktormúzeum az arborétumban – Vép rejtett kincsei

Traktormúzeum az arborétumban – Vép rejtett kincsei

Rozsdás romantika az Erdődy család egykori birtokán. Ezt ki ne hagyd, ha Szombathelyen jársz!
Kováts Dániel
f Ajánlom

A Szombathelytől nagyjából tíz perc autózással elérhető római kori település és a hozzá tartozó birtokok 1496-ban kerültek Erdődy Bakócz Tamás esztergomi érsek tulajdonába, ettől kezdve Vép az egyik legrégibb grófi család, az Erdődyek birtoka lett. 1547-ben II. Erdődy Péter a vagyon egy részét elzálogosította, így lett birtokos Vépen a Zrínyi család, előbb Zrínyi Miklós, a szigetvári hős, majd fia, Zrínyi György, aki itt halt meg 1603-ban. 

A ma bedeszkázott ablakos kastélyt a 19. században reneszánsz ízles szerint alakították át, ami után egy nagyvonalú főúri lak alakult ki hatalmas parkkal, pálmaházzal, halastavakkal. A háború után az Erdődy-birtokot államosították, a területet felosztották a falu lakosai között, akik az épületet teljesen kifosztották, az értékeket széthordták, a park értékes fái közül sokat kivágtak.

A kastélyhoz tartozó park a 17–18. században először barokk, majd romantikus, illetve tájképi kertként, végül gyűjteményes kertként nyerte el végső formáját. 1962-ben Vépre helyezték a Mezőgazdasági Gépészképző Szakiskolát, új, szocreál épületeket húztak fel, és a kertbe költöztettek egy szabadtéri múzeumot, amely az iparosodott mezőgazdaság eszközeit, gépeit mutatja be furcsa egyvelegként. Ha a környéken jártok, mindenképpen érdemes megnézni, addig pedig hoztunk egy csomó fotót róla.

29 Fotó megtekintése

Traktormúzeum az arborétumban – Vép rejtett kincsei

Fotók: Kováts Dániel
Még több +

Előzetes időpont-egyeztetéssel a kastély néhány épen maradt része és az arborétum ingyenesen megtekinthető.

E-mail-cím: titk@mezgazd-vep.sulinet.hu
Telefonszám: +36 94 543 200

Az NLCafé keresi az Év Női Startupperét!
3 erős nő, 3 szuper ötlet, 3 vállalkozás Téged ki inspirál a legjobban?

SZAVAZOK!

Megosztás Facebookon