Utazás

Traktormúzeum az arborétumban – Vép rejtett kincsei

Rozsdás romantika az Erdődy család egykori birtokán. Ezt ki ne hagyd, ha Szombathelyen jársz!

A Szombathelytől nagyjából tíz perc autózással elérhető római kori település és a hozzá tartozó birtokok 1496-ban kerültek Erdődy Bakócz Tamás esztergomi érsek tulajdonába, ettől kezdve Vép az egyik legrégibb grófi család, az Erdődyek birtoka lett. 1547-ben II. Erdődy Péter a vagyon egy részét elzálogosította, így lett birtokos Vépen a Zrínyi család, előbb Zrínyi Miklós, a szigetvári hős, majd fia, Zrínyi György, aki itt halt meg 1603-ban. 

A ma bedeszkázott ablakos kastélyt a 19. században reneszánsz ízles szerint alakították át, ami után egy nagyvonalú főúri lak alakult ki hatalmas parkkal, pálmaházzal, halastavakkal. A háború után az Erdődy-birtokot államosították, a területet felosztották a falu lakosai között, akik az épületet teljesen kifosztották, az értékeket széthordták, a park értékes fái közül sokat kivágtak.

A kastélyhoz tartozó park a 17–18. században először barokk, majd romantikus, illetve tájképi kertként, végül gyűjteményes kertként nyerte el végső formáját. 1962-ben Vépre helyezték a Mezőgazdasági Gépészképző Szakiskolát, új, szocreál épületeket húztak fel, és a kertbe költöztettek egy szabadtéri múzeumot, amely az iparosodott mezőgazdaság eszközeit, gépeit mutatja be furcsa egyvelegként. Ha a környéken jártok, mindenképpen érdemes megnézni, addig pedig hoztunk egy csomó fotót róla.

Megnézem
Összes kép (29)

Előzetes időpont-egyeztetéssel a kastély néhány épen maradt része és az arborétum ingyenesen megtekinthető.

E-mail-cím: titk@mezgazd-vep.sulinet.hu
Telefonszám: +36 94 543 200

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top