Utazás

Medúzariadót fújtak a Balti-tengeri strandokon

Támadnak a sárga hajasmedúzák, csütörtökön 120 fürdőzőt kellett elsősegélyben részesíteni.

Medúzariadót fújtak a német hatóságok pénteken a Balti-tenger Schleswig-Holstein tartományi partjának strandjain, felszólítva a fürdőzőket, hogy nem merészkedjenek a vízbe a szokatlanul sok medúza miatt. Csütörtökön mintegy 120 fürdőzőt részesítettek elsősegélyben, és további 600 bejelentés érkezett arról, hogy sárga hajasmedúzák megcsíptek úszókat.

A csalánozók törzsébe tartozó medúzák karjai végén csalánsejtek vannak, amelyek bőrfelülettel érintkezve allergiás reakciót válthatnak ki. A csípések görcsöt és nagy fájdalmakat okoznak.


A sárga hajasmedúzák nem őshonosak a Balti-tengerben, mivel annak viszonylag alacsony a sótartalma, de az elmúlt években tengerbiológusok nagy számban észlelték populációikat a térségben. Megjelenésüket a globális felmelegedés számlájára írják, a melegedő Balti-tengerben egyre több a plankton, amely a medúza fontos táplálékforrása.


Ezek az óriásmedúzák leginkább a hideg vizeket szeretik, az Északi-sark körüli vizekben, az Atlanti- és a Csendes-óceán északi vizeiben élnek, és akár 37 méter hosszúra és 2,3 méter szélesre is megnőnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top