Utazás

Radioaktív anyag miatt zárták le a ferihegyi repülőteret

Egy magyar cég rendelt irídium izotópot Oroszországból, de az anyagot tartalmazó konténer felforrósodott. Mostanra feloldották a lezárást, helyreállt a rend a repülőtéren.

Feloldották a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának lezárását szerda éjjel – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A ferihegyi repülőteret tegnap este vészhelyzet miatt zárták le, de akkor még hivatalosan nem árulták el az okot. 

Most kiderült, hogy egy túlmelegedett, izotópot tartalmazó csomaghoz riasztották a katasztrófavédelmet. A vizsgálatok megállapították, hogy egészségre ártalmas izotóp nem került ki a környezetbe. Ezért a repülőtér forgalmának korlátozása a továbbiakban nem volt indokolt, visszatért az üzemszerű működés.

Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője közölte, hogy a 2B-ről induló járatok késtek, reggelre azonban helyreállt a menetrend. A fennakadás nyolc járatpárt érintett. A riadalmat egy irídium izotópot tartalmazó konténer okozta, de a helyettes szóvivő szerint az utasok végig biztonságban voltak. A mentőszolgálat szerint személyi sérülés nem történt, senkit sem kellett kórházba szállítani a repülőtérről.

Az is kiderült, hogy egy magyarországi cég rendelt sugárzó anyagot, amelyet az oroszországi Dimitrovgradból hoztak a törökországi Isztambulon keresztül Budapestre egy szerda esti járattal. Az irídium izotópot tartalmazó konténert egy utasszállító repülőgép csomagterében helyezték el.

Az Izotóp Intézet Kft. közölte, hogy hozzájuk tartozik a szállítmány. A repülőtéri személyzet azért riasztotta a katasztrófavédelmet, mert észlelte, hogy forró a konténer.

A cég hozzátette, hogy hasadóanyag szállítása esetén természetes az ilyen jellegű hőmérséklet-emelkedés, vagyis álláspontjuk szerint semmi rendellenes nem történt.

Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 aktuális csatornának azt mondta: függetlenül attól, hogy nem magyar lajstromozású repülőgéphez kapcsolódik a baleset, a magyar hatóságoknak – a katasztrófavédelemnek és a közlekedési hatóság légügyi hivatalának – kell majd kivizsgálniuk a baleset körülményeit.

Az M1 úgy értesült, hogy három ember érintkezett az anyaggal, de hozzátették, az Országos Mentőszolgálat szerint személyi sérülés nem történt, senkit sem kellett kórházba vinni a repülőtérről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top