Utazás

Tíz év alatt csaknem tízszeresére nőtt a sarkvidéki futótüzek száma

Tíz év alatt csaknem tízszeresére nőtt a sarkvidéki futótüzek száma Oroszországban, a NASA két műholdja mintegy 10 ezer „forró pontot” mutatott ki az orosz sarkvidéken ebben az évben augusztus elejéig – adta hírül a The Daily Telegraph című újság.

A brit napilap a birtokába került adatok alapján arról írt, hogy ez a legmagasabb szám a megfigyelések első teljes éve, 2003 óta.

„Az éghajlatváltozás miatt olyan helyeken is tűz üt ki, amelyek korábban túl hidegek vagy túl nedvesek voltak ehhez; ahol korábban nem voltak emberek, de most már vannak” – mondta Marina Kaniscseva, a Greenpeace környezetvédő szervezet oroszországi projektvezetője az újságnak.

A futótüzek a globális szén-dioxid-kibocsátás negyedéért felelősek, az északi-sarkkörön túli tüzek azonban különösen veszélyesek a korom miatt, amely gyakran a sarkvidéki jégen ülepszik le, felgyorsítva ezzel az olvadást.

Az orosz hatóságok sokszor nem oltják el a tüzeket az eufemisztikusan csak „kontrollzónaként” emlegetett, a településektől messze eső területeken, jórészt anyagi okokból – írta a The Daily Telegraph.

„Az erdők tűzvédelme katasztrofálisan alulfinanszírozott. A labdarúgásra van pénz, a futótüzekre nincs” – mondta Marina Kaniscseva, utalva az idei oroszországi labdarúgó-világbajnokságra.

A projektvezető emlékeztetett arra, hogy júliusban a hőhullám több helyen is erdőtüzeket okozott Észak-Európában, például Svédországban. Ebből legalább 11 a sarkvidéken volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top