Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Utazás

Soha annyi magyar nem dolgozott még Ausztriában, mint most

Csaknem 100 ezer emberről van szó, sokan közülük ingáznak.

Idén júniusban 94.534 magyar dolgozott Ausztriában, ez a szám pedig magasabb minden korábbinál – írja a Privát Bankár. A portál szerint ráadásul ez a szám még tovább nőhet, mivel rendszerint a nyár utolsó hónapjában szokott megdőlni a rekord, ilyenkor ugyanis sok szezonális munkavállaló érkezik az országba. A legutóbbi csúcs ugyanakkor nem nyáron volt, hanem idén márciusban: ekkor 91.715 magyar dolgozott Ausztriában.

A becslések szerint a jelenleg Ausztriában dolgozó csaknem 100 ezer magyar közül körülbelül 20 ezren ingáznak: ők átlagosan 90 percet utaznak naponta a 2-4-szeres bérekért, és 71 százalékuk egyáltalán nem tervezi, hogy Magyarországon dolgozzon. Mivel a kint dolgozók majdnem háromnegyede szakképzett, ez a jelenség is növeli a hazai munkaerőhiányt.

A mostani adatok alapján az is kiderült, hogy a növekedési ütem csökkent az utóbbi évekhez képest. Tavaly júniushoz mérten 6700 fővel nőtt a kint dolgozók száma, holott korábban inkább 7-8 ezer közötti növekedés volt a jellemző. A portál szerint a hazai bérek növekedése is visszahúzó erő, de még inkább az a más országokból, elsősorban Romániából és Ázsiából érkező konkurencia.

A magyarok jelenleg 12 százalékát teszik ki az összes Ausztriában dolgozó külföldi munkaerőnek, ami 2,5 százaléka az összes ausztriai alkalmazottnak. A sok magyar munkavállaló miatt sok állást már magyar nyelvtudással is hirdetnek.

Címlap

top