Utazás

Már 74 halottja van a görög erdőtüzeknek, de ma enyhült a veszély

Eközben fél Európa felajánlotta a segítséget az oltáshoz.

Kedd délutánra már legkevesebb 74-re emelkedett a görögországi erdőtüzek halálos áldozatainak száma, közülük a legfiatalabb egy hat hónapos csecsemő. A sérültek száma 187, közülük 23 gyermek. A hétfő óta tartó tüzek tombolása ugyanakkor enyhült – adta hírül a görög polgári védelem.

A magyar konzuli szolgálat folyamatos kapcsolatban áll a görög hatóságokkal, legutóbbi tájékoztatásuk szerint a tűzvésznek nincs magyar érintettje – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök tévébeszédben háromnapos nemzeti gyászt hirdetett ki. Mint fogalmazott: „elmondhatatlan tragédián megy keresztül Görögország”.

Kedd délutánra az Athéntól csupán 29 kilométerre lévő Mati környékén, ahol a tűz rendkívül erőteljes volt, és a településen mindent felperzselt, a szél mérséklődött, ennek köszönhetően a lángok terjedése fékeződött. A görög polgári védelem főtitkárságának közleménye szerint a helyzet jelentősen javult, így egyelőre nincs szükség külföldi segítségre az Athén külvárosainak környékén pusztító erdőtüzek eloltásához.

Ennek ellenére kedden napközben országok egész sora ajánlotta fel a segítséget. Tűzoltó repülőket ajánlott többek között Spanyolország, Horvátország, Törökország, Olaszország, Oroszország, Izrael és Németország, de együttérzését fejezte ki Franciaország és a Vatikán is.

Az éjszaka folyamán és kedden halászok, a parti őrség és nyaralók csónakokon több mint 700 embert menekítettek ki a strandokról és a sziklás területekről, ahova a lángok elől menekültek – számolt be az ERT görög állami rádió. Evangelosz Burnusz, Rafina polgármestere elmondta, hogy a tűz több mint kétszáz épületet és kétszáz autót semmisített meg. 

A tűzoltóság közlése szerint az erdőtüzek tovább pusztítanak Attika három, főváros környéki körzetében, az Athéntól 50 kilométerre nyugatra fekvő Kinetta, Attika keleti részén és Kalamosz településnél. Görögország más területein is voltak erdőtüzek hétfőn, Korinthosz település körzetében a Peloponnészosz-félszigeten, Krétán Hanía város közelében, de ezeken a területen a lángok lakott településeket nem veszélyeztetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top