Utazás

Annyi pénze lett fizetős parkolásból egy francia falunak, hogy nem tudják elkölteni

Hiába keresi degeszre magát egy francia falu, az önkormányzaton belül dúló belháború miatt nem tudják elkölteni azt a rengeteg eurót, amit a bevásárlóturisták hagynak a település kasszájában.

Fura kettősség jellemzi a spanyol határ mellett fekvő, apró francia falut, Le Perthus-t. Az 586 lakosú településen idén nem vetnek ki ingatlanadót, mint ahogy helyi jellegű sarcok sem nehezítik az ott élők mindennapjait, ugyanis Le Perthus a fizetős parkolásból tartja fent magát. A falu évente több mint 783 ezer eurót, azaz 255,3 millió forintot keres a parkoláson, ez lakosonként évi 435 650 forintos bevétel.

Le Perthus olyan közel fekszik a francia-spanyol határhoz, hogy a franciák tömegével járnak át vásárolni Spanyolországba, ahol sokkal olcsóbbak a ruhák, a háztartási cikkek és az élelmiszer is. Viszont a bevásárlóturisták az autójukat a francia oldalon hagyják, és gyalog mennek bevásárlókörútra.

De hiába a rengeteg pénz, az önkormányzat a testületben dúló belháború miatt nem tudja elkölteni azt az évente kb. 1,2 millió eurót, ami többletként a kasszában marad: a polgármester előterjesztéseit a képviselőtestület rendre leszavazza. Így történhetett meg tavaly az, hogy a tervezett 268 ezer euró helyett mindössze 5600 eurót sikerült elkölteni. Pedig terveztek játszóteret, új orvosi rendelőt és könyvtárat is.

A Telegraph szerint a pénzben dúskáló falu iskolásai még osztálykirándulásra sem mehettek el a polgármester és az önkormányzat vitája miatt, mert a képviselők még annak a támogatását is leszavazzák, ha a polgármester terjeszti be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top