Utazás

Ál-Camino: kamu útvonalakkal verik át a híres zarándokutak vándorait

Minden hájjal megkent vendéglátósok és boltosok hamis útjelzésekkel próbálják eltéríteni úti céljuktól a legendás El Camino zarándokúton baktatókat, hogy termékeikkel és szolgáltatásaikkal lehúzhassák a gyanútlan vándorokat.

Az El Camino (más néven Szent Jakab-út) zarándoklat több száz kilométeren át kígyózik, javarészt Spanyolországban, egy Ponferrada nevű kisvárosnál azonban a környékbeli kereskedők hamisított útjelzésekkel próbálják eltéríteni a vándorokat, akik így nem kerülik el a kisvárost, hanem áthaladnak rajta, ezzel növelve az esélyét annak, hogy ők is igénybe vegyék a helyiek szolgáltatásait – írják a spanyol újságok. 

Roger De La Cruzt, a Camino de Santiago del Bierzo egyesület vezetőjét nagyon felháborította az eset, a lapoknak nyilatkozva azt mondta, hogy az El Camino jelzései „szentek”, azokat nem szabadna személyes érdekből megmásítani, hozzátéve, hogy ez a gyakorlat rossz fényt vet Ponferrada lakóira is. 

De La Cruz hozzátette, hogy a hamisított jelzések akár veszélyesek is lehetnek, ha a gyanútlan zarándokok letérnek a biztonságos útvonalról, és akár el is tévedhetnek, vagy a tervezettnél jóval hosszabb ideig tarthat a zarándoklatuk. 

A világörökség részét képező El Caminót csak a tavalyi évben több mint 300 000-en járták végig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top