Utazás

Luxushotel, fapados panzió, nagyváros, falu vagy tengerpart? 10+1 tipp, hova menj nászútra

Nyár van, az évszakot más néven úgy hívják: esküvői szezon. Az esküvőket általában nászút követi, ennek megszervezése sokszor ugyanannyi vesződséggel jár, mint a lagzi előkészülete. Segítünk, hova érdemes indulni, pontosan 10+1 helyet mutatunk. Északi-tenger, Földközi-tenger, magyar vidék, angol vidék, nagyváros, kisváros. Cikkcakkban haladunk, de sebaj.

Először is: kérjük, hogy egy könnyed kattintással válaszold meg a következő kérdést, miszerint:  

Hamarosan láthatjuk, hogy olvasóink egy nászút során a fentebbiek közül melyik kategóriát tartják a legkedvesebb úticélnak, de míg ez kiderül, ajánlunk egy sornyi helyet.   

Például Belgiumot, azon belül Gentet

Ha láttátok az In Bruges című filmet, akkor lehet némi elképzelésetek, hogy milyen egy belga kisváros, és hogy annak milyen a hangulata. Ha nem, akkor mutatunk egy fotót róla, hogy könnyebb legyen:

Bruges, az észak Velencéje (Fotó: istock)

Gent még Bruges-nél is romantikusabb, pedig a területét és a népességét tekintve majdnem kétszer akkora. Utcáit és a csatornák partját járva úgy érezhetitek magatok, hogy a néptelen Amszterdamban sétáltok, ahol a vendéglősnek, a kocsmárosnak és a hoteltulajdonosnak sem az a célja, hogy az utolsó filléreket is kihúzza a pénztárcátok mélyéből. Tengeri ételek, belga sörök, belga csoki, andalgó, andalító séták. Egy hét bőven benne van a városban, de érdemes kétszer fél napra lelépni, azaz vonatra szállni, és 

  • megnézni a közeli, már említett Bruges-t, 
  • illetve az Északi-tenger partját. 

Szállás: Ez egy megfizethető apartman, közvetlen a csatorna partján, ez pedig a B&B Logidenri, ahol 50 ezer forintnyi euró lehet egy lakosztály. Lakosztály? Igen, lakosztály. Dukál egy nászúthoz, ugye?  

Őrség, például Őriszentpéter

Az Őrség Magyarország egyik legnyugodtabb vidéke, falui szélén tanyavilág, erdőterület, ahova csak akkor nem léphettek be, ha éppen vezetett vadászat folyik. Őriszentpéter Galambszer „negyedében” mintha 100 évvel ezelőtt megállt volna az idő, és éppen most lennének készen a parasztházakkal vagy a kisebb vályogházakkal. Úgy sétálhattok a vidéken, hogy alig láttok embert; vendéglők, piacok várnak rátok (semmiképpen se úgy képzeld el, mint a fővárosi Nagycsarnokot), ahol mézet, helyi sajtokat és a régió különlegességeként jegyzett tökmagolajat árulják – a szalafői Felsőszeren egy látványműhely is áll, ahol megnézhetitek, hogyan készül. 

Őrségi Nemzeti Park (Fotó: Profimedia, Alamy)

Szállás: kizárólag vendégházban, más szóba sem jöhet. Ehhez és ehhez például szauna is jár, a házak díja pedig…. hát, egy genti szállás napi árából itt négy-öt éjszaka is könnyedén kijön.  

Tipp: egyetek legalább egyszer tökös-mákos rétest, és közben ne törődjetek az indokolatlan kalóriabevitellel – és a Zalai-dombság borait is kóstoljátok. 

Piran, Szlovénia

Szlovéniát szeretjük, délnyugati szomszédunk a természet adta előnyeit vérprofin fordítja a turizmus hasznára. Hegyeik, völgyeik, dombjaik, tavaik, folyóik négy évszakra rendezkedtek be, rövid tengerpartjuk áprilistól november elejéig telt házas, főleg Portoroz vonzza a szlovéneket és a külföldieket is. A város a kaszinóturisták és az ötvenpluszosok Mekkája, parti sétányán eloszlik a tömeg, de: arról a sétányról szépen továbbtipegtek, és megálltok a Portorozzsal szinte egybenőtt Piranban.

Piran (Fotó: Profimedia, Alamy)

Az apró félszigetre épült városka egy délután során besétálható, a város feletti rész a régi városfallal elvihet egy másik napot. A strandokat a parti sétaút mellett alakították ki, de bármelyik nagyobb szikladarabot lefoglalhatjátok, kutya nem szól rátok; a sziklák közt úgy 15 méterenként van egy lépcső, ami a tengerbe vezet. Ha megéheztek, a törölközőt otthagyjátok, póló fel, és beültök egy part menti étterembe.

Piranban egy hét lazulás sem unalmas, ha mehetnéketek van, ugorjatok át az olaszországi Triesztbe vagy a Horvátországhoz tartozó Isztria nyugati oldalára – egészen Puláig mehettek.  

Szállás: Piranban találsz egy sornyi apartmant (ez például a tengerre néz, és csak 19 ezer forint egy éjszakára), de luxusszálloda is akad, ilyen többek közt az idén 106 éves, 2015-ben felújított Hotel Piran

Tipp a környékre: Piran mellett található a Piranske Soline sólepárló, ahol a mai napig ősi módszerekkel emelik ki a sót a tengervízből – a belépés ingyenes, a melósok látványa és munkája emlékezetes. A pirani só itthon is kapható pár boltban, a 750 grammos kiszerelés úgy 850 forint, a lepárlónál az 5 kilós, zsákos kiszerelés 4 euró. Ha nem érdekel a dizájnos csomagolás, az ajánlat jó. 

Zákintosz, azon belül: Vaszilikosz

A görögországi Zákintosz szigetében az a jó, hogy kimentek a Liszt Ferenc repülőtérre, felszáll a gépetek, majd három órával később már a tengerben hűsölhettek. Ha a sziget északkeleti részére foglaltok szállást, akkor ilyen mesés, sziklás partok alján: 

Zákintosz déli része már homokos, Laganas a bulis város, Vaszilikosz viszont nyugodt. Partján órákig sétálhattok, sétátokat apró, a part mellé épített tavernák szegélyezik – noha a görögök a bárányt és a disznót részesítik előnyben (és persze a tengeri halakat), Zákintoszon híres-neves nyúltenyészetek állnak. A nyúl húsát megsütik, és paradicsomos szósszal tálalják.

Ahogy a legtöbb görög szigeten, a tömeg itt is eloszlik, az apartmanházak és a szállodák vagy közvetlen a parton, vagy tőle alig pár tíz méterre állnak. Béreljetek quadot vagy autót (napi 20 eurónál megáll a számla), és egy-két nap alatt járjátok körbe a szigetet. Nincsenek nagy és vállalhatatlan távolságok: az északnyugati részen van Zákintosz talán leghíresebb látnivalója, a Navagio-öböl (benne a hajóronccsal), ez még a „távoli” délkeletről is egy óra alatt elérhető.

Hajóroncs a Navagio-öbölben (Fotó: istock)

A roncs csak a víz felől, hajóval közelíthető meg, az öbölbe tilos a sziklákon lemászni. A hajó 1980-ban került oda, a sztori rém egyszerű: a görög haditengerészet üldözőbe vett két csempészhajót, az egyik meglépett előlük, a másik zátonyra futott, később az áramlatok a partra sodorták. 

A sziget belsejében apró, több száz éves falvak várnak, Agios Leonban maradjatok egy éjszakára. 

Szállás: nyilván a booking.com és az Airbnb is tele lesz vele, de itt keressetek inkább, a Zanteweben. Éjszakánként 50 euróért közvetlen tengerparti apartmant találhattok. 

A Tátra. De a lengyel.

Persze, a legtöbben imádnak meleg vidékre, tengerpartra menni, de nem mindenki vágyik kánikulára és csavaros szívószállal díszített koktélra a nászútján, megteszi helyette egy lengyel céklaleves (például a hideg, kapros, kefires) vagy egy porter sör. A Lengyel-Tátra talán a felénk ismertebb szlováknál is szebb, tele van túraúttal Bukowina Tatrzanska  és Zakopane környékén: utóbbiról sétáljatok (túrázzatok) fel az 1998 méter magad Kasprowy-csúcsra, majd ereszkedjetek le az öt tó völgyébe. Csudaszép. 

Szállás: Ha már kalandoztok, ne foglaljatok. Túra közben számos menedékház, vagy éppen panzió akad, utóbbiak nagyjából olyan áron, mintha Magyarországon vennétek ki szobát. Ugyanez igaz az éttermi árakra is. 

Tipp: Zakopánétól Krakkó 111 kilométer. Két napot adjatok a városnézésnek. 

Ganna. Magyarországról.

Nagyjából ugyanaz a nyugalom fogad itt titeket, mint az Őrségben. A Bakony nyugati lábánál, Pápától mindössze 12 kilométerre fekvő zsákfalu háborítatlan, mellette horgásztó. Ahogy azt kollégánk írta róla:

Akármerre néztünk, sehol egy lelket nem láttunk, a település egyetlen utcája csak a madárcsiripeléstől visszhangzott. Apró, hófehér házikók, díszes kapuk, takaros előkertek, vörösen duzzadó muskátlik, terebélyes gyümölcsfák… Ganna a csendre és nyugalomra vágyók paradicsoma, ahol hűs házikók várják a tikkadt turistát, aki hatalmasat aludhat az égig érő fák árnyékában, túrázhat, biciklizhet a környéken, vagy egész egyszerűen beveheti egy ház udvarát…  beizzíthatja a kerti tűzrakót, felszerelheti a bográcsot, faraghatja a nyársakat, felerősítheti a függőágyat, tollasozhat, íjászkodhat és összebarátkozhat a falu teheneivel.

– Azaz tökéletesen alkalmas egy nászúthoz, amit felesleges kompánia nélkül, kettesben akartok eltölteni. 

Megnézem
Összes kép (5)

Szállás: Nézzetek körül itt. Gannán az árak kímélik a pénztárcát. 

Amalfi part

Olaszul Costiera Amalfitana, Nápolytól délre található. Jellegzetes, meredek partjáról csudi panoráma nyílik a tengerre. A környék történelme gazdag, már az ókorban is éltek errefelé, de a partszakasz igazán népszerűvé a XIX. században vált, miután utakat építettek, és a szárazföldről is könnyedén megközelíthető lett a part. Művészek, tudósok jártak ide, a falvakból kisvárosok lettek. A legnépszerűbb település Positano, apró, kavicsos strandján sosincs tömeg, utcáin a családilag üzemeltetett trattoriákból kiáradó ételek illata árad. Ha utazási iroda prospektusa lennénk, azt írnánk, hogy az Amalfi part tökéletes hely egy különleges nászúthoz – és egy percig nem éreznénk úgy, hogy átvertük az utazót. 

Szállás: Nincs mese, ez a környék nem olcsó. Ha közel a tengerhez, ráadásul tengerre néző szobát akartok, az elviheti a menyasszonytánc során összegyűlt summát. Akár 400 euró is lehet egy éjjel

Tipp: Mielőtt hazarepültök, töltsetek el két napot Nápolyban. Vagy miután odafelé leszállt ott a gép. 

Riga, Lettország

Jártatok már egy sornyi európai nagyvárosban, és úgy érzitek, hogy a nászút során egy ismeretlenre voksolnátok? Ha tetszett Berlin, bírtátok Prágát, és vágytok némi skandináv életérzésre, ellenben nincs egy talicskányi pénz a sufniban, amit elvernétek a méregdrága Norvégiában, akkor vegyetek egy retúrjegyet Rigába, és irány oda. Riga veszettül jó hely, impozáns belvárossal, hatalmas folyóval, pezsgő éjszakai élettel, és egy zeppelin üzemből átalakított piaccal, ahol az egyik épületben kizárólag halat árulnak. Halat bármelyik étteremben kapsz (és micsoda éttermek vannak!!!), a lettek olyan könnyedséggel hozzák a fine diningot még egy átlagos sarki vendéglőben is, hogy azelőtt még a Bocuse d’Ort megjárt Széll Tamás séf is fejet hajtana. És ami fontos: mindezt maximum pesti bisztróáron. Ketten egy üveg borral már 50 euróból megesztek egy háromfogásos vacsorát, de közös desszerttel.  

Tipp: buszozzatok ki a Rigához közeli Jurmalába, ez a Baltikum egyik legnagyobb tengerparti üdülővárosa. Homokos part, nyáron 20-22 fokos víz.

Lastovo, a magyarmentes horvát sziget

Június végén írtunk hosszabban Lastovóról, egy apró szigetről Dalmácia déli részén, ahova Splitből 5-6 óra átkompolni. A sziget mindössze tíz kilométer hosszú és hat kilométer széles, híres a bora és az olívája, strandjai árnyékosak, néptelenek, az utazók szellősen telepednek meg. A dalmáciai és az isztriai árakhoz képest olcsó hely: amiért Isztrián egy ócska apartmant, azért Lastovón már korrekt szállodai szobát kaptok. Félpanzió helyett válasszatok csak reggelit, esténként inkább étteremben egyetek a parton vagy a hegyen, egy borospince teraszán. A szigeten birkát tenyésztenek, a halászok naponta hozzák a friss tengeri halat – azt kapod, amit látsz. 

Tipp: fizessetek be búvárkodásra, vagy esti kajakozásra. Vagy csak dőljetek hátra

Meseváros, más néven Cesky Krumlov

A történelmi belváros 1992 óta szerepel az UNESCO kulturális világörökségeinek listáján, akkor a város már úgy 700 éves volt – mármint a vár, amit akkoriban építettek. Krumlov utcái tekeregnek, ahogy a Moldva a belváros körül.

Üljetek ki kávézni és enni (egy csülköt vagy egy hermelint) a folyó partjára, igyatok egy helyi sört (Csehországban minden sör jó), sétáljatok el a város melletti erdőkbe, nézzétek meg a várat őrző medvéket, egy nap pedig autózzatok be a közeli Ceske Budejovicébe. Krumlov egy megelevenedett meseváros, ahol a vár lehetne egyenesen Csipkerózsikáé. 

Tipp: Próbáljatok belvárosi szállást keresni, de figyeljetek oda, hogy a szoba mellé a város külső részén járjon a parkolóhely, ugyanis az egyedüli drága dolog ott a parkolás. A belvárosba tilos autóval bemenni. 

A világ végén: az angliai Cornwall

Szerettétek a Harry Pottert? Hát persze. Na, akkor pont úgy fogjátok érezni magatokat bármely londoni reptérről Cornwall felé haladva, mintha a könyv tájai elevenednének meg. Odaérve viszont változik a kép, és kiegészül a tengerrel. Cornwall a brit sziget délnyugati megyéje, gyönyörű és magas sziklás parttal, melyen keskeny túraút vezet. 

A környék tele van apró falvakkal, talán Boscastle a legszebb. Halászfalu, gyönyörű öböllel, kevés lakóval, pár motellel, két kocsmával, bolttal és pár étteremmel, na meg egy boszorkánymúzeummal.

Boscastle (Fotó: istock)

A Boscastle-höz közeli Tintagel ódon postaépülete lenyűgöző, a városka öble pedig egy csoda – ahogy a hozzá vezető út is. Cornwallban találod a Land’s endet, ez az ország legnyugatibb pontja. Kiállsz a szélére, és azt hiszed, ez maga a világvége. 

Tipp: Egyetek halat. Sok halat! És bárányt. Mással nem érdemes próbálkozni, az angol konyhának nincs túl sok remeke. 

Most, hogy ezt végigolvastátok, maradt egy kérésünk. Kattintsatok, szavazzatok, válasszatok ki, hogy:

Na, a többséghez tartozol? 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top