Utazás

Brutál nagy telefonszámlát csinált egy gólya

Kissé hihetetlen történet egy nyomkövetős gólyáról, egy lengyel alapítványról és egy szemfüles szudániról. A végeredmény: hétszázötvenezer forintnyi értékű telefonszámla.

Hatalmas összegű telefonszámlát kapott egy lengyel alapítvány, mert egy gólya elvesztette a nyomkövetőt, amelyet a környezetvédők helyeztek rá. Az EcoLogic Csoport tavaly telepített jeladót egy fehér gólya hátára, hogy nyomon követhessék a madár vándorlási szokásait.

A vándormadár mintegy hatezer kilométert repült, a lengyel madarászok a Szudán keleti részén lévő Kék-Nílus-völgyből kapták tőle az utolsó jeleket, amikor elveszítették vele a kapcsolatot.

A képen a jeladójára jobban vigyázó Báró nevű fehér gólya látható –  MTI Fotó: Komka Péter

Valaki azonban Szudánban megtalálta a nyomkövetőt, kivette belőle a SIM-kártyát, behelyezte saját telefonjába, és mintegy 20 órányi hívást kezdeményezett. A lengyel környezetvédők egy hétszázötvenezer forintnyi értékű telefonszámlát kaptak, amelyet ki kell fizetniük.

A jeladóval ellátott gólyák fontos szerepet játszanak a vándormadarakról folytatott környezetvédelmi és fajmegőrző kutatásokban. Bár a fehér gólya ma már nem veszélyeztetett faj, 50 éve Európában majdnem a kihalás szélére került élőhelyei, a mocsarak lecsapolása, a széles körű iparosítás miatt – olvasható a BBC News honlapján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top