Utazás

Grüner See, avagy az osztrák Atlantisz

Ausztria legszebb helyének választották, van, aki smaragd drágakőnek, mások karibi gyöngyszemnek becézik. Ashton Kutcher is imádja.

Hogy mi köze a hollywoodi sztárnak a Grüner See-hez? Nagyon is sok! Legalábbis abban nagy szerepe van, hogy az utóbbi években rendkívül népszerű kirándulóhely lett az addig csak a környékbeliek által ismert gyönyörű tó. Az történt ugyanis, hogy 2014 szeptemberében Marc Henauer természetfotós a tónál készített képeivel harmadik díjat nyert a National Geographic fotópályázatán, amiről a hollywoodi színész is értesült, és annyira megtetszettek neki a képek, hogy egyet feltöltött a Facebook oldalára, és így kommentálta:

real life Atlantis,

vagyis: valódi Atlantis. Neki csak egy kattintás volt, nem is sejtette, hogy ezzel a laza mozdulattal gyakorlatilag feltette a térképre a Grüner See-t, és megalapozta a tó jövőjét. Nem sokkal később Ausztria legszebb turisztikai célpontjává választották, és népszerűsége azóta is töretlen (mármint a tóé, nem Kutcheré), turisták ezrei utaznak Stájerországba a tó miatt.

National Geographic Your Shot (@natgeoyourshot) által megosztott bejegyzés,

A Zöld-tó Ausztriában, Felső-Stájerországban, Graztól nem messze, Tragöß település mellett található, Budapesttől körülbelül 4 órányi autózásra. Nevét kristálytiszta, smaragdzöld színéről kapta, ami (többek között) azért olyan zöld, mert a víz alatt van egy zöld fűvel borított alpesi rét. Ezt árasztja el tél végén a víz, és ez az, amitől még különlegesebb a Grüner See.

gruner see ausztria stajerorszag

(Fotó: Tomm Lamm)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tó ugyanis minden ősszel kiszárad, télen szinte teljesen eltűnik, és aztán minden tavasszal újjászületik.  A tavaszi hóolvadással kezd újraéledni, ahogy fokozatosan emelkedik a víz a völgyben, így áprilistól nyár végéig a legszebb. Az aktuális állapotot a helyi turisztikai hivatal oldalán rendszeresen frissítik, jelenleg 7,75 méter mély (a maximális vízmélység 11 méter). Ha túl magas a vízállás, akkor a tó partján lévő padok és kisebb hidak is víz alá kerülnek – így tényleg olyan, mintha egy kis park merült volna víz alá – jól mondta ezt már Kutcher is.

gruner see ausztria stajerorszag

Grüner See (Fotó: Tomm Lamm)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Régebben a búvárok kedvenc helye volt, szívesen jöttek ide vízalatti piknikezésre, merülés után szívesen üldögéltek a víz alatti padokon. Ma már csak a YouTube-on lehet látni ilyen videókat, a túl nagy érdeklődés miatt ugyanis környezetvédelmi okokra hivatkozva a búvárkodást betiltották.

A tó vize egyébként nem egy pancsolóparadicsom, általában 6-7 fokos, legjobb esetben is csak 10 fokosra melegszik. Úszni és búvárkodni tehát nem, sétálni viszont nagyon is lehet a tó körül. Jó időben, ha az út a víz felett van (általában tavasszal és ősszel) kb. 1-1,5 óra alatt körbe lehet járni a Grüner See-t. Van pár meredekebb, sziklásabb szakasz, de alapvetően könnyű terepre lehet számítani, és közben persze meg lehet állni piknikezni és gyönyörködni a látványban. Mindenki más is ezt csinálja, na meg persze fotózgat vadul, mert szép időben a Grüner See egyet jelent az #ilovemylife és #beautifulplaces hashtagekkel.

gruner see ausztria stajerorszag

(Fotó: Tomm Lamm)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top