Utazás
Szponzorált tartalom

Alsó-Ausztria feledhetetlen kalandokat ígér

Meghívást kaptam három napra Ausztriába. A programot meglátva azonnal pánikba estem, hiszen eddig a hegyeket, az aktív kikapcsolódást leginkább mások elmeséléséből ismerem. Alsó-Ausztria csodás világa gyorsan meggyőzött, fölösleges volt bármitől is tartanom.

Be kell vallanom, napjaim 90 százalékát irodában töltöm a számítógép előtt. Ha üdülésről, kikapcsolódásról van szó, a láblógatós, pihenős, hassüttetős utazások csábítanak. Soha nem gondoltam volna, életem egyik legszebb élménye épp egy túrázáshoz kapcsolódik.

Bécstől mintegy 100 kilométerre található a Mostviertel régió, Alsó-Ausztria nyugati csücskében. Alsó-Ausztria meseszép. Pont olyan, ahogy a reklámokban látjuk. Harsogó zöld fű, hihetetlenül kék ég, kristálytiszta patakok, a hegyoldalon tehenek legelnek, egy kis ékszerdoboz. A levegőt szinte harapni lehet, minden arra csábít, hogy ne a négy fal közt ülj, hanem mozdulj ki a bezártságból.

Alsó-Ausztria

Végeláthatatlan túrautak

A régióban 1.500 kilométer jelzett túraút vezet gyönyörű tájakon. Bizarr sziklaformációk, mély szurdokok és zubogó víz jellemzik az Ötscher, a Hochkar és Dürrenstein környéki hegyi világot, a csúcsok 2000 méteresek. Ez volt a „fekete grófok” hazája, ahogyan régen a hatalmas kovácsokat, szénégetőket és favágókat nevezték.

A túrára a Wienerbruckban 2015-ben kialakított Naturparkzentrum Ötscher-Basis-ről indultunk. A tóparti központban található kis boltocska, amiben az otthon felejtett felszereléseket pótolhatjuk, illetve regionális élelmiszeripari termékeket is árusítanak. Veronika remek éttermet vezet a Basis-en, indulás előtt feltankolhatunk mindenféle finomsággal, kávéval.

A Naturparkzentrum nagy hangsúlyt fektet az ismeretterjesztésre, közelebb hozza a természethez a városi lelkeket. A Naturpark szakemberei jó kapcsolatot ápolnak az iskolákkal, hisz a gyerekek igen fogékonyak a környezetvédelemre, a természet szeretetére. Itt találkoztunk Peterrel, a túravezetőnkkel (Naturvermittler). A túravezetők olyan szakemberek, akik a növényekről, állatokról, a természetről tudnak mesélni. Peter megkóstoltatott velünk minden ehető növényt, és megmutatott minden virágot, amit érdemes látni, az alpesi enciántól a boldogasszony papucsáig. Minden egyes négyzetcentiméterét ismeri a parknak, lépésről lépésre hívta fel a figyelmünket a Naturpark csodálatos faunájára. Rácsodálkozhattunk a dolomitsziklákon élő kőtörő füvekre.

Alsó-AusztriaMagyarok is vezetnek túrát Alsó-Ausztriában

Aki fél a nyelvi korlátoktól, annak megnyugtató lehet, hogy dolgozik magyar túravezető is a parkban. Az Ausztria Grand Canyonjának is nevezett szurdokban kényelmesen járható ösvényeken vitt az utunk, a wienerbrucki erőműig, ami anno, 1911-ben a legnagyobb vízi erőmű volt az Osztrák-Magyar Monarchiában. Ez a múzeumként is funkcionáló erőmű látja el árammal a mariazelli vasutat.

Az útvonal jól járható, kényelmes tempóban is megtehető. Természetesen a gyakorlott turisták is találnak kihívást a meseszép ösvényeken, melyet 2016-ban a közszolgálati ORF tévécsatorna „9 Plätze, 9 Schätze“ („9 helyszín, 9 kincs”) című műsorában az Ötschergräbent Ausztria második legszebb helyszínéül választották. Félúton az Ötscherhias büfében fogyasztottunk el egy kiadós uzsonnát, miközben a csodálatos panorámában gyönyörködtünk. A táblák szerint másfél óra alatt teljesíthető táv végén megérkeztünk a Schutzhaus Vorderötscher menedékházba. Kis csapatunk körülbelül dupla annyi idő alatt jutott el a lankás hegyoldalon lévő, 2015-ben felújított turistaházba.

Alsó-Ausztria

Nem gasztrotúra, de mégis az

Bár nem gasztrotúrára jöttünk, mégsem mehetek el amellett, hogy mind a Basison, mind pedig a menedékházban finomakat ettünk, ittunk. Mindkét helyen regionális termékekből készítenek ételeket. A környéken termő gyümölcsökből, vadcseresznyéből, vagy sárgabarackból készült sörkülönlegességet kóstoltunk. A menedékházban egy fiatal pár gondoskodik a vendégek étvágyáról, szinte fine dining minősében. Vacsorára megkóstoltuk a gulyás osztrák verzióját, amit mi inkább pörköltnek hívunk. Természetesen a desszerteket sem hagyhattuk ki. Az elmaradhatatlan házi almás rétes itt egy különleges vaníliasodóval kerül tálalásra, a Sacher torta finom házi tejszínhabbal, és a bröseltopfentaler (túróval készült tallér) eper-málna lekvárral és tejföllel.

Másnap visszatérve a Naturparkzentrum Ötscher-Basisra ismét kulináris kalandokban volt részünk. Megkóstoltuk a helyi készítésű bodzafagyit, mi mással, mint almásrétessel.

A csodálatos alpesi központból többféle túrára indulhatunk, választhatunk könnyebb és nehezebb útvonalak közül. Itt mindenki megtalálja a kedvére való kihívást, legyen akár profi, akár csak alkalmanként túrázó. A nap folyamán sok kisgyermekes családdal találkoztunk, a legkisebbek a szülőkön teljesítették a napi penzumot.

Ami nélkül ne indulj útnak Alsó-Ausztriába

  • folyadék
  • kullancs elleni kence
  • telefon, fényképezőgép
  • Alsó-Ausztria telefonra letölthető app, ami offline is működik
  • kalandvágy

A legcsodásabb Alsó-Ausztriában készített fotók

Alsó-Ausztria

 

Alsó-Ausztria

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top