nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Utazás
Lehetetlen küldetés: Bordeaux és Arcachon 4 nap alatt

Lehetetlen küldetés: Bordeaux és Arcachon 4 nap alatt

Ahogy a cím is sejteti, valójában teljesíthetetlen. Ha nem arra megy az egyszeri turista, hogy kipipálja a helyeket, hanem el is akarja kapni a város és a régió hangulatát, legalább két hét kell hozzá, vagy több. Nem sok előzetes információnk volt, így nagy terveink sem. Sok minden kimaradt – sőt, főleg kimaradt helyeim lettek, vagyis vissza kell menni.
Kováts Dániel
Fotózta:Kováts Dániel
f Ajánlom

Az indulás nem volt egyszerű: 4:45-ös kelés, kibotorkálás a reptérre a szokásos hajnali belvárosi tájképpel: részegek, munkába induló melósok, érthetetlen figura öltönyben, takarítók. Szerencsére van közvetlen járat a délnyugat-francia Gironde megye székhelyére, a környező borvidék központjába, Bordeaux-ba. Az út 2:10 perc. 

A gép nem volt tele, úgyhogy simán le tudtam feküdni egy üres széksorra, és sikerült aludnom egy órát. Amikor felébredtem, épp az Alpok fölött repültünk, ez a látvány fogadott:

4 Fotó megtekintése

Lehetetlen küldetés: Bordeaux és Arcachon 4 nap alatt

Fotók: Kováts Dániel
Még több +
Hát persze, hogy kemtrélezték az eget
Még több +

A reptérről busszal – nagyjából 2 euró, minden más sokkal drágább – egy óra a belváros. Mi az egyik legnagyobb szállásközvetítőn keresztül foglaltunk lakást. A két franciaággyal rendelkező apartman a fő sétálóutcától 5, a Garronne-tól 10 perc gyaloglásra volt a zsidó negyedben – nagyjából 12 ezer forintért éjszakánként. Segítőkész járókelők, narancslé és két croissant az asztalon, zöld udvarra néző csendes lakás egy rendes ággyal és egy kinyitható kanapéval. Remek, nem is gondoltuk, hogy ennyire jó lesz a hely. 

A közeli kávézóban kitaláltuk, hogy mindenképp biciklit fogunk bérelni – a városi bringa 14 euró naponta, de érdemes, mert nagy távolságok vannak. Mivel nem igazán néztünk utána a dolgoknak, eldöntöttük, hogy megyünk, amerre kedvünk van. Na, ez Bordeaux-ban nem megy. Minden utcasarok kíváncsivá tesz, ahol tudtunk, bekanyarodtunk, hogy mi jöhet aztán és az utána következő után. Többek között ezért is kell visszamenni.

bicikli bor utazás

Jó, ha be van tárazva egy üveg vörös (Fotó: Kováts Dániel)

A 250 ezres város amúgy hozza az észak-francia hangulatot a román kori és gótikus katedrálisaival, diadalkapukkal, obeliszkekkel, palotákkal; tipikus franciás kávézóival, éttermeivel és parkjaival. És persze ezerszínű lakosságával, kultúrájával, ételeivel – nem a vissza-a-lacikonyhákat-a-nemzetnek értelemben. Szinte mindig könnyen el tudtunk beszélgetni a helyiekkel–- akik a tévhit ellenére beszélnek angolul: ottani és itteni politikáról, a városról, ide-mindenképp-menjetek-el típusú ajánlókat kaptunk, többször szóltak, ha otthagytunk valamit, vagy leesett valami a bringáról. Itt már a latinos lazaság és nyitottság bőven megvan, nem, mint északon. Kiderült például, hogy mióta Alain Juppé, korábbi párizsi polgármester-helyettes, Jacques Chirac egykori főtanácsadója a város polgármestere, minden sokkal jobb. A város látványosan törekszik a fenntarthatóságra, közösségek és közösségi helyek létrehozására, alternatív mobilitási formák propagálására és kultúrára, például jelentős építészeti megoldások létrehozására. Vagyis a francia gloire a 21. századhoz igazítva, és nem fordítva. Egy nagyon élhető hely, ami a lakosságért, és nem az autós közlekedésért van. (A biciklisek és minden más közlekedési eszközön gurulók amúgy az észszerűség határain belül mindent megtehetnek, beleértve a piroson átmenést, anyázás és szívatás nélkül.) 

Szóval bicikliztünk egész nap, és nagyjából sikerült bejárnunk a tág értelemben vett belvárost a Garronne jobb és bal partját érintve, sok megállással, nézelődéssel, azzal a fajta lassúsággal, ahogy szerintem utazni érdemes. Ezt láttuk a Pont de Pierre-től, a város 1821-ben épült első, állandó hídjától az elképesztő mérnöki bravúrt felvonultató, középen a pilléreken felnyitható Pont Chaban-Delmas 2013-ban emelt hídjáig, amit például nem láttam felnyitva, ezért is érdemes visszamenni:

13 Fotó megtekintése

Lehetetlen küldetés: Bordeaux és Arcachon 4 nap alatt

A Tőzsdepalota előtti tér az ismerős interaktív szökőkúttal, háttérben a Pont de Pierre-rel. (Fotók: Kováts Dániel)
Még több +
Ugyanez a Garronne másik partjáról. A szökőkút ezt csinálja időnként.
Még több +
A város már a '70-es években elkezdte előtérbe helyezni a gyalogos közlekedést, a folyó közvetlen partján nincs autóút,...
Még több +
...de van például skate park...
Még több +
...elég ügyes versenyzőkkel, és kosár pálya, játszótér...
Még több +
...bárok, kávézók, piac, éttermek és boltok...
Még több +
...széles bringaút, háttérben a Pont Chaban-Delmasszal.
Még több +
A pillérek közötti útszakasz emelkedik fel, amikor nagy hajók érkeznek
Még több +
A folyó másik partja alig van beépítve, a két híd között szinte végig zöldterület
Még több +
Bár a víz fölött.
Még több +
A Pont de Pierre, háttérben a Szent András-katedrálissal, amit a 12–16. század között építettek át gótikus stílusban
Még több +
A Pont Chaban-Delmas a Bormúzeum tetejéről
Még több +
Mindenfélével közlekednek
Még több +

Mindez nagyjából 20 kilométer bringázás volt az összes kitérővel. Megálláskor persze elkezdtük nézegetni, hogy hova érdemes menni. Vagyis amit mindenképp meg akarunk nézni, mert az gyorsan kiderült, hogy nem tudjuk belezsúfolni négy napba a várost. A Darwin nevű hely azonban felkerült a listára. 

A kortárs Bordeaux legmenőbb közösségi helyszíne egy 22 ezer négyzetméteres egykori katonai laktanya, később raktár területén van, amit még az 1850-es években építettek és a II. világháborúban fontos bázisa volt a németeknek. Mintha a régi Tűzrakteret és a Müszit egy hellyé gyúrták volna, rengeteg pénzzel megtámogatva. A hely különben annyira túlpörgeti, hogy csak vega/vegán ételek vannak, és az alapanyagok is csak etikus gazdaságból jöhetnek. Persze az árai is ehhez illeszkednek.

Épp egy konferencia volt az egyik helyen a fenntartható közgazdaságról, amúgy a terület csendes és nyugodt volt. Az egyik csarnokban egy kosárpálya mellett épp rappeltek néhányan, kisebb társaságok itt-ott gördeszkáztak, beszélgettek vagy csak úgy elvoltak. Végignéztük a többit is, lehet persze graffitizni, van közösségi iroda, 30 cég és civil szervezet műhelye, telephelye, irodája, konferenciaterem és étterem. És persze közösségi kert is van a területen, meg színház, mozi, koncert helyszínek és sok más funkció.   

10 Fotó megtekintése

Lehetetlen küldetés: Bordeaux és Arcachon 4 nap alatt

Fotók: Kováts Dániel
Még több +
Fotók: Kováts Dániel
Még több +
Fotók: Kováts Dániel
Még több +
Fotók: Kováts Dániel
Még több +
Fotók: Kováts Dániel
Még több +
Fotók: Kováts Dániel
Még több +
Fotók: Kováts Dániel
Még több +
Fotók: Kováts Dániel
Még több +
Fotók: Kováts Dániel
Még több +
Fotók: Kováts Dániel
Még több +

A kelták alapította 3. századi várost később a gótok, frankok és arabok is elfoglalták, a több ezer éves borvidék kereskedelmi központját sokan akarták maguknak, míg végül némi brit uralom után a 15. században a francia királyoké nem lett. Ma is a legjelentősebb francia szőlőtermő terület, a megyében összesen 122 ezer hektáron borászkodnak. Az évente itt előállított 700 millió palack legnagyobb része minőségi vörösbor, de két jelentős fehérboruk is van. A leghíresebb termőterületek Médoc, Libourne és Graves. A négy napba nyilván nem fért bele, hogy legalább a jelentős borászatokat meglátogassuk, pedig a több száz éves kastélyok mindenképp megérnének egy újabb utat. 

bordeaux borvidék utazás bor

A bordeaux-i borvidék (forrás: wikipédia)

Borozni tehát lehet. A beülős helyeken elég drágán mérik, de aki nem akar túl sokat költeni, vegye meg boltban, és üljön ki valamelyik parkba egy baguette-tel és valami jó sajttal, és képzelje azt, hogy így élnek a franciák (nem). Aki viszont tényleg el akar mélyedni a szőlőtermesztés és a bor kultúrtörténetében, mindenképp látogassa meg a Cité du Vint. A hipermodern épületet 2016-ban adták át egy átfogó városrehabilitációs projekt részeként, ami a Pont Chaban-Delmas közeli hajódokk és ipari terület modernizációját tűzte ki célul. A terveket Anouk Legendre és Nicolas Desmazières jegyzi. A 20 eurós belépő elég drága, de 4-5 órát simán el lehet tölteni a múzeumként és kutatóközpontként is működő épületben annak, aki kibír kétszintnyi tömény információt. A végén fél deci bor jár, amit a hatodik szinten levő panorámateraszon kortyolhatunk el a város látványával a lábunk alatt, de persze vehetünk még, ha nem lenne elég. Az épület nem csak kívülről különleges, belső terei is lenyűgözőek.  

18 Fotó megtekintése

Lehetetlen küldetés: Bordeaux és Arcachon 4 nap alatt

A panorámaborozó a 6.-on (Fotók: Kováts Dániel)
Még több +
Elég jól néz ki
Még több +
A belső udvar felől
Még több +
A tárlaton Júlia vezet végig, a kütyüt oda kell érinteni a tárlókhoz, és ömlik az infó
Még több +
A világ jelentős borvidékeit bemutató videón Tokaj is szerepel
Még több +
Fantasztikus a belső tér
Még több +
A legjelentősebb borászok magyarázzák borvidékük sajátosságait
Még több +
Antik görög szokások és mítoszok animálva
Még több +
A bor keresztény misztériuma újdonság volt akkoriban
Még több +
Én fél deci fehéret kértem
Még több +
A földszinten levő teremben a világ nagy borait ismerhetjük meg,...
Még több +
...ahol magyar borok is szerepelnek
Még több +
Így néz ki a régi iparterület felől
Még több +

A múzeum közvetlen közelében van egy piac, a Les Hallaes de Bacalan, amit 2017-ben adtak át, szintén a terület rehabilitációjának részeként. A topminőségű friss árus standok, pékségek mellett bisztrók üzemelnek itt, alig tudtunk választani a sonkás, sajtos, rillettes, olasz konyhás helyek között. Végül a tengeri pultot választottuk, ahova másnap is visszamentünk, annyira jó volt a tál, amit ettünk. 12 euró szerintem elviselhető ezért a menüért, fél napig nem bírtam utána enni. Amúgy persze piacozni érdemes, a belváros legnagyobb piaca a Kapucinusok terén van, ahol a mai elvárásoknak megfelelően ebédelni is lehet, hétvégén pedig az egész terecske megtelik árusokkal.  

15 Fotó megtekintése

Lehetetlen küldetés: Bordeaux és Arcachon 4 nap alatt

Ez volt 12 € (Fotók: Kováts Dániel)
Még több +
Biztos megvágnám magam osztriganyitás közben
Még több +
Nagyon tudnak élni,...
Még több +
...és szeretnek is
Még több +
Boldog boldog
Még több +
Enném ezt is, ...
Még több +
...de a fésűkagylót még sosem próbáltam.
Még több +
Egyik kedvenc
Még több +
Ez a Kapucinusok terén levő piac...
Még több +
...és az egyik sajtpult,...
Még több +
ahol kb. 40-féle kecskesajt volt
Még több +
Na meg friss zöldség
Még több +
A piac és a bormúzeum
Még több +

A francia humanizmus egyik régi központja ma is jelentős egyetemi város – a britek még 1441-ben alapították a város első egyetemét, csak kapkodtuk a fejünket a román kori, gótikus, francia klasszicista és modernista épületek között. Az egyetemtől nem messze, a városháza mellett van a legrégebbi templom, a Szent András-katedrális, amit a 12–16. század között építettek át gótikus stílusban. Bemenni sajnos nem volt időnk, egy újabb érv tehát, hogy visszamenjek. 

4 Fotó megtekintése

Lehetetlen küldetés: Bordeaux és Arcachon 4 nap alatt

A Szent András-katedrális egy közeli utcából (Fotók: Kováts Dániel)
Még több +
Érett gótika
Még több +
Délután megtelik a tér, fociznak, gördeszkáznak, élvezik a várost
Még több +

És ha már klasszikus műveltség és kultúra, érdemes ellátogatni a múzeumokba is. Mi a Szépművészetiben voltunk, a Városháza mögött egy kevésbé meleg, esős napon. A gyűjteményt és az épületeket a parkkal együtt a korai napóleoni időben alapították 1801-ben, ma a reneszánsz és az impresszionizmus közötti időszak több jelentős festészeti és szobrászati műve látható itt. A mindössze 5 eurós belépőért cserébe olyan műveket láthatunk Tizianótól, Bruegheltől, Frans Halstól, Rubenstől és Rodintől, Delacroix-tól, amelyek előtt elég sokáig el lehet ácsorogni.  

9 Fotó megtekintése

Lehetetlen küldetés: Bordeaux és Arcachon 4 nap alatt

Fotók: Kováts Dániel
Még több +
Fotók: Kováts Dániel
Még több +
Na, ez itt egy Brueghel, a Parasztlakodalom
Még több +
Fotók: Kováts Dániel
Még több +
Vérnyulak esznek oroszlánt
Még több +
Fotók: Kováts Dániel
Még több +
Ezen a képen a 19. század eleji Bordeaux látható, ezek az épületek ma is állnak
Még több +
A jobb oldali kép egy valós történetet dolgoz fel: az ablakból visszanéző férfi szeretkezés után öngyilkos lett.
Még több +
Fotók: Kováts Dániel
Még több +

Utolsó napra autót béreltünk (kb. 60 euró volt, plusz benzin), hogy elmenjünk a nagyjából egy órára – 60 kilométerre – levő óceánhoz, a Dune du Pilathoz. A hely kihagyhatatlan, itt van Európa legnagyobb homokdűnéje, ahol 60 millió köbméter homokon mászkáltunk. A 110 méter magas, 3 kilométer hosszú óceánparti dűne egyik oldalán a víz, a másikon egy hatalmas nemzeti park van, amit képtelenség ennyi idő alatt bejárni. Ide biciklivel akarok visszajönni, elveszni a mediterrán erdőben pár napra. Érdemes elmenni a dűne végéig, ahol már kevesebben vannak – homokban járni elég fárasztó. Az óceán tele van homokpadokkal és kisebb szigetekkel, majd legközelebb megnézem a Madár-szigetet is – ahol több száz faj él – és a lábakon álló osztrigázóhelyeket. Innen átmentünk Arcachonba, hogy komppal átkeljünk az öböl túloldalára – Cap Ferretbe a világítótoronyhoz, ami kocsival bő egy óra lett volna (a retúrjegy 14 euró volt).  A régi, 1840-es épületet a németek elpusztították a II. világháborúban, a ma látható épület 1945-ben épült, és van mellette egy betonbunker, amit szintén érdemes megnézni. 

25 Fotó megtekintése

Lehetetlen küldetés: Bordeaux és Arcachon 4 nap alatt

A dűne távolabbi vége (Fotók: Kováts Dániel)
Még több +
Homok, homok, homok
Még több +
Elég meredek a domboldal, lehet sandboardozni is
Még több +
A nemzeti park...
Még több +
...és a másik oldalon a Madár-sziget
Még több +
Úton Arcachonba
Még több +
Az arcachoni part...
Még több +
...stranddal és...
Még több +
...a kompmegállóval
Még több +
A Dune du Pilat a kompról
Még több +
Cape Ferret
Még több +
Úton a világítótoronyhoz
Még több +
A németek építette világítótorony, ...
Még több +
...amelyhez egy pétenque-pálya mellett mentünk el,...
Még több +
...amit csak klubtagok használhatnak
Még több +
A világítótorony
Még több +

Másnap korán indultunk, még egy hajnali kávé belefért egy croissant-nal. 

17 Fotó megtekintése

Lehetetlen küldetés: Bordeaux és Arcachon 4 nap alatt

Ez a Sanna nevű, 7 méter magas szobor, amit Jaume Plensa állított ki 2013-ban egy szobrászati fesztiválon(Fotók: Kováts Dániel)
Még több +
A városiak annyira megszerették a szobrot, hogy összedobták rá a pénzt, hogy maradhasson
Még több +
Van, ami nem változik a franciáknál
Még több +
Az egyik közpark...
Még több +
...kacsákkal,...
Még több +
...lila akáccal és palotákkal
Még több +
Virágoztak épp a vadgesztenyefák
Még több +
Van egy tó a városon belül, ami elég nagy ahhoz, hogy vitorlázzanak benne
Még több +
Közzongora a pályaudvaron
Még több +
A fő sétálóutca egyik része bisztrókkal és éttermekkel van tele, a másik boltokkal
Még több +
Ő ott egy egykerekűn gurul
Még több +
Régen is kevés volt a hely, ki kellett használni
Még több +
Megosztás Facebookon