Utazás

Megtiltották a fürdőzést Erdély legszebb tavában

Kihelyezték a „Fürödni tilos!” táblákat az erdélyi Szent Anna-tónál, ahol ebben az évben csak a sportolók mehetnek a vízbe.

December óta tilos fürdeni Erdély legszebb tavában, a vulkáni kráterben lévő Szent Anna-tóban, a tiltó táblákat a napokban helyzeték ki. A fürdőzés betiltását a Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp környezetvédelmi terület népszerűsítésére és megóvására alapított Pro Szent Anna Egyesület javasolta, így került bele az intézkedési javaslat abba a népszerűsítési tervbe, amelyet a Natura 2000-es környezetvédelmi terület gondnoka, az Ecos Club Kft. nyújtott be a román környezetvédelmi minisztériumhoz.

Strandolók a Tusnádfürdő közelében lévő Szent Anna-tónál 2013. augusztus 7-én
MTI Fotó: Varga György

A fürdőzés betiltására azért volt szükség, mert nem tett jót a tó vizének a nyári idényben fürdőző rengeteg turista, akik révén naptej és testápoló szer került a vízbe. Ez azért kiemelt probléma, mert a Szent Anna-tó tulajdonképpen a vulkánkráterbe lehulló esővizet tárolja, sem forrása, sem lefolyása nincsen, ezért vize csekély mértékben képes az öntisztulásra. 

A terület gondnoka szerint a nyári fürdőidényben inkább a környező települések lakói jöttek fürdőzni a tóra. Velük együtt évente 32-40 ezer turista látogatja meg a Szent Anna-tavat, ezért a cég lehetségesnek tartja, hogy kismértékben csökkenni fog a tó látogatottsága. 

A tiltás csak a strandolókra vonatkozik, a sportolókra nem: úszóversenyeket előzetes engedélyeztetés után továbbra is rendezhetnek a Szent Anna-tóban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top