Utazás

Szánalmas: újabb placcokon fizethetsz parkolásért Budapesten

Túlságosan sok autó parkol az eddig ingyenes részeken, így ha a jövő héten rábólint a közgyűlés, számos újabb részen kell fizetni a várakozásért. De legalább lesz olyan hely is, ahol csökkentik a díjat.

Új fizetős parkolási övezetekről, illetve a meglévők kiterjesztéséről dönt jövő szerdán a fővárosi közgyűlés.

Ahogy egyre több terület válik fizetőssé, úgy egyre többen parkolnak az ingyenes részeken. Ezek az utcák azonban telítetté váltak az autók miatt – írja a Napi.hu.

Ezeknek a területeken lehet fizetős a parkolás:

  • XI. kerület, Bocskai út–Karolina út–Villányi út–Tas Vezér utca által határolt terület. A díj 265 forint, a maximális várakozási idő 4 óra lesz.
  • A Gellérthegy teljes, XI. kerületi része is fizetős lesz. A díj 265 forint lesz, és legfeljebb 4 órát lehet parkolni.
  • Az őrmezői lakótelepen is fizetni kell majd. Időkorlátozás nélkül lehet parkolni óránként 175 forintért.
  • Az Infoparkban is 175 forint lesz egy óra parkolás, korlátozás nélkül. Itt egyedül a rövid Warga László út maradhat ingyenes.
  • Kelenföldön a Szerémi út–Galvani utca–Andor utca–Egér út–vasút–Hamzsabégi út által területen kell fizetni óránként 175 forintot, időkorlát nem lesz.

Az újabb területek bevonása mellett a már meglévőek egy részénél is lesznek változások. (Az világos, hogy a bevételeiktől egyre inkább megfosztott önkormányzatok a föld alól is igyekeznek pénzt szerezni. A legújabb “fizetőövezetek” egy részének esetében azonban már arra a fügefa levélre sem ügyelnek, amivel eddig a fizetőssé tett területek kijelölését indokolni igyekeztek: a helyben lakók parkolásának megkönnyítésével. A térképre nézve világosan látszik, hogy pl. a kelenföldi újdonsült fizetőövezet jelentős része ipari zóna, nem lakótelep. Az ipartelepekre érkezők pedig ezentúl is bent parkolnak majd, a sarc a kispénzű ingázókat sújtja. Másik lóláb az időkorlát nélküli várakozási övezetek ügye; nehezen indokolható ugyanis, hogy ha egyszer az autók “pörgetése” a “forgalomtechnikai cél” akkor vajon miért hagyják az “idegen járművek” végtelenségig való ott tartását? Pestiesen szólva: “van az a pénz”. Bizony, ez így nem más, csak egy újabb pitiáner lehúzás. – a szerk.)

Újbudán bizonyos zónákban magasabb lesz a díj, a XII. kerületben pedig 18 óra helyett 20 óráig kell fizetni. Zuglóban a Hungária körút külső oldalán is megszűnik az ingyenes parkolás.

Az Állatkerti körútnál is változik a parkolás. A mostani 525 forintos díj főszezonban 265, azon kívül 175 forintra csökkentenék. Ehhez kapcsolódva a Városliget többi részén is – kivéve az Ötvenhatosok terét – 350-re mérséklik az óradíjat a mostani 440-ről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top