Utazás

Ledöntötte a viharos szél a Tádzs Mahal két minaretjét – fotó

A szakemberek az ígéretek szerint mindkettőt helyreállítják.

A nagy erejű szél ledöntötte az észak-indiai Agra városában álló világhírű Tádzs Mahal két minaretjét – számolt be róla a BBC hírportálja.

Az óránként 130 kilométeres szél erejét nem bírta a két négyméteres torony – mondták el helyi szakemberek. A két ledőlt minaret a 17. századi mauzóleum egy-egy bejáratánál állt, az egyik a királyi kapu volt. Az évente mintegy 12 ezer turista, aki felkeresi a legendás épületet, legtöbbször ezt a kaput pillantja meg először. A másik ledőlt torony a déli bejáratot díszítette. A szakemberek már megkezdték a helyreállítást.

Fotó: AFP

Fotó: AFP

Fotó: AFP

A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt Tádzs Mahal messze a legismertebb indiai építmény. Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahalt („a palota ékessége”) számára.

Az asszony 1631-ben fiatalon, tizennegyedik gyermekének világra hozatala közben meghalt, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyent még nem látott a világ. Az épületegyüttes felépítése 22 évet és a kincstár nagy részét vette igénybe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top