Utazás

A drogos partiktól a nyugágyas fetrengésig: ez Goa, India legfelkapottabb üdülőhelye

Az indiai Goa anno hippiparadicsom volt, de ez már a múlt: mára egy gyönyörű nyaralóhellyé változott, ahová özönlik a nép, a tömeg pedig átírta a helyi szabályokat. Szerzőnk ott járt, személyes élményeit osztja meg. Persze jól érezte magát, de meglepte, amikor a hoteles azt mondta neki, hogy a drogot ne tegye az asztalra, mert lenyúlhatják.

Goa itt található, India nyugati partvidékén: 

Mielőtt belemennék, mi is megy Goán, nem árt pár dolgot tisztázni. Goa egy állam, és nem város vagy beach, ahogy sokan tévesen gondolják. Összehasonlításképpen:

akkora, mint Tolna megye, csak éppen nem kétszázezren, hanem másfél millióan lakják.

Történelme, kultúrája teljesen eltér az ország más részeitől, és mivel portugál gyarmat volt 451 évig (1510–1961), a legtöbb utcában keresztény templom áll.

Tömegturizmus

Goa (egyesek számára) legnagyobb különlegessége, hogy az alkohol olcsó, és mindenhol lehet kapni. Az állam ugyanis rájött, hogy elég jól jár azzal, ha alacsonyan tartja a szeszes italok adóját. Míg egy átlagos indiai városban csak az arra kijelölt italboltokban vehetünk alkoholt (amit kizárólag otthon fogyaszthatunk el),

addig Goán az éttermekben és minden második üzletben hozzájuthatunk.

A tengerpart mindenhol lenyűgöző, és bár India más államaihoz képest felháborítóan drága az étel és a szállás, még így is olcsóbb, mint például Nyugat-Európa bármelyik országa. Évente kétmillióan (indiaiak és külföldiek) keresik fel az ország relatíve apró szegletét, ennek köszönhetően Goa hatalmas turistaközponttá nőtte ki magát. 

Fotók: Bak Anita

Az államot két fő kerületre szokták bontani: Észak-Goára és Dél-Goára. Mindkét régión belül számos tengerparti falu van, ezeknek markánsan különböző a hangulatuk. A partizás északon megy, a nyugi a déli települések sajátja.

Buli, muri, parti

A népszerűbb településeken pulzál a tömeg, igazi hippit már alig látni, amolyan neohippikkel viszont tele a placc. Az igazi mozgalom már csak a múlté, minden illúziónkat elengedhetjük ezzel kapcsolatban: nem fogunk a szabadságot és a szeretetet hirdető, avagy a tűz körül boldogan táncoló alakokat látni, hacsak nem ásunk mélyre. Megismerhetünk nem szokványos életet élő közösségekkel, de ahhoz több kell, mint pár hét, mert alapvetően:   

folyik az alkohol, a drog, és dübörög a trance ezerrel.

A hatvanas évek végén érkeztek Észak-Goára a hippik, aminek köszönhetően a környék egészen a 80-as évekig igazán különleges térségnek számított. De a könnyen megszerezhető, nagy mennyiségű és olcsó kábítószer teljesen átalakította az egykor oly ikonikus tengerparti falut is, mint Anjuna.

Jelenleg ez a legfőbb partyhely, ahol kis túlzással élve könnyebb bármilyen narkotikumot vásárolni, mint egy liter tejet. Rém egyszerű helyeken is kiírják, hogy meg se kérdezd, van-e eladó drog. 

Jó példa erre, hogy a hostelbe való megérkezésemkor a recepciós a szokásos mondandó helyett azt ecsetelte, hogy a drogot ne pakoljam le a közös helyiségbe, ugyanis ott csak elvész, inkább tartsam mindig magamnál. Mondtam, hogy nincs nálam semmi, de kacsingatott, és magyarázta tovább, hogy persze, csak tényleg ne tegyem ki az asztalra. Az esti vacsorarendelésbe simán belefér, hogy a sör és az étel mellé füvet is kér az ember.

Persze ez utóbbi illegális, de ettől még Anjuna spanglifüstben úszik, és nem csak a külföldiek miatt.

Az indiaiak alapvetően nagy rajongói a kannabiszszármazékoknak, a hasis népszerű köztük. Sokan arra hivatkoznak, hogy az egyik legfontosabb isten, Siva is szív a szent iratok szerint.

Drogostanya? 

Az esti bulik (trance, pszichedelikus) általában délután háromkor kezdődnek, és hajnalig tartanak, de az utóbbi időben egyre gyakoribb, hogy a rendőrség este tíz órakor megjelenik, és hazatessékeli az embereket (állítólag elegük lett, hogy bármilyen lakossági panasz esetén ki kell menniük). A féktelen narkotikumfogyasztás eredményeképpen reggel elég sokan kóborolnak öntudatlanul, Anjunát ezért csak úgy emlegetik délen, hogy Junkie and Zombie village, ami nem tűnik kedvesnek.

Mesebeli tengerpartok, relax- és jógabiznisz

Délen találjuk Goa képeslapszerű, pazar strandjait, amelyek közül a legismertebb Palolem. A másfél kilométer hosszú tengerpartot sokan India legszebb és legtisztább szakaszának mondják, ahol ráadásképpen megszállhatunk bambuszkunyhókban, vagy bérelhetünk cölöpökön álló házakat. Palolemben ugyanúgy lehet alkoholt kapni, és partizni is van lehetőség.

Palolemben gyorsan ki lehet elégíteni az ezotériára való igényünket, a

csakragyógyítástól

kezdve

az előzőélet-terápián

át a

karmatisztításig

van minden, ahogyan magasan képzett jóga- vagy éppen tai chi oktatókból sincs hiány. Jelenleg a legfelkapottabbnak a többhetes jógakurzusok számítanak. Az óriáskomplexumok szállást, mindennapi programot és közösséget is biztosítanak a gazdag utazók számára. Egy hónap általában ötszázezer forintnál kezdődik, amire még rájön az angolok és ausztrálok által kedvelt indiai tisztítókúrák ára.

Megnézem
Összes kép (6)

Goa persze mindent összeadva remek hely, érdemes megnézni. De ha az évi egyszeri kiruccanás helyszíne, akkor legyél rugalmas, és ne foglalj le előre több hetet, mert lehet, csak akkor találsz rá a megfelelő partra és szállásra, ha bérelsz egy robogót, és változtatod a helyzeted. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top