Utazás

A világ leghíresebb pilótanőjének maradványait találhatták meg

A csontok vizsgálata alapján egy amerikai antropológus azt állítja, nagyon valószínű, hogy Amelia Earhart maradványai kerültek elő a Csendes-óceáni szigetről.

Valószínűleg a 80 évvel ezelőtt eltűnt legendás pilótanő, Amelia Earhart maradványait azonosította egy kutató a Csendes-óceán egy déli szigetén talált csontok vizsgálata során – írja a USA Today.

Richard Jantz, a Tennessee Egyetem antropológusprofesszora hét csontot vizsgált meg, amelyeket még 1940-ben találtak. Azt állítja, hogy a csontok „jobban hasonlítanak Earhartra, mint egy nagy mintában található egyének 99 százalékára”.

A kutató a csontok hosszát és egyéb méreteit is összevetette a pilótanő fotók alapján megbecsült testméreteivel, valamint a fennmaradt ruházatával. Az egyetem közleménye szerint „amíg nem bizonyítható, hogy a maradványok nem Earhartéi, addig az a legmeggyőzőbb lehetőség, hogy az övéi”.

Amelia Earhart 1928-ban a repülőgépe előtt (Fotó: Getty Images)

Amelia Earhart volt az első nő, aki egyedül repülte át az Atlanti-óceánt. Az 1932-es út után 1937-ben az egész Földet akarta megkerülni társával, Fred Noonan navigátorral, de eltűntek.

Több kutató azt feltételezi – köztük a mostani azonosítást végző Jantz is –, hogy nem vesztették életüket azonnal, hanem a lakatlan Nikamuro-szigeten haltak meg. Erre utal az is, hogy a szigeten több olyan tárgyat találtak, amelyek a két repülősnél is megtalálhatók voltak.

1940-ben egy brit tiszt talált egy csontvázat a szigeten, amiről az első vizsgálatok azt mutatták, hogy férfi maradványai, egy későbbi, 1998-as elemzés során azonban már egy magas, fehér nőt azonosítottak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top