Utazás

Mit keres egy osztriga 2000 méter magasan?

Szlovéniában létezik csúcsgasztronómia. Sőt, ők adják a világ leghíresebb női séfjét, név szerint Ana Rost, aki egy sípályán szervezett „gasztrokupa” felett bábáskodott nemrég.

Január végén besíeltük Szlovénia nagyobb sícentrumait, utána áradoztunk egy sort a jugoszláv Davosról és környékéről. Mint abban a cikkben megjegyeztük: délnyugati szomszédunk a következő környékbeli országok törvénytelen gyereke: Ausztria, Olaszország, Horvátország és Szerbia. A gasztronómiát tekintve szintén elmondható mindez, a balkáni világ elegyedik az olasz konyhával, az osztrák fogásokat pedig (különösen az osztrák-olasz-szlovén hármas határ közelében) a legtöbb étteremben elkészítik, felszolgálják. 

Szlovénia abban a szerencsés helyzetben van, hogy rövid tengerpartján egy rakat haltenyésztőnek van telepe (akik az ország nagy részét ellátják tengeri hallal, sőt, exportra is jut belőle bőven), a síkabb vidékeken pedig állattenyésztők laknak. A hegyekből érkezik a tejtermék és a sajt, vannak saját olívafarmjaik, és zöldséget is termesztenek. Jók a természeti adottságaik, na és jól szervezetten használják ki mindezt az élelmiszeriparban. 

És vannak jó séfjeik is,…

…akik közül a leghíresebb Ana Ros, aki síversenyzőből lett a világ leghíresebb női szakácsa, éttermébe, a Hisa Frankóba hónapokra előre kell asztalt foglalni. Ros aktívan részt vesz a szlovén gasztronómia népszerűsítésében, ezért is bábáskodott a január 27. és 30. között megrendezett Gourmet Cup Ljubljana felett, melyet a szlovén fővároshoz közeli Krvavec síterepen rendeztek meg. Az ország legjobb séfjei mértek itt kóstolóadagokat, kaptunk róluk egy raklap képet, hát meg is mutatjuk őket:  

Megnézem
Összes kép (22)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top