Utazás

Nagyon távoli telelőhelyet választott egy szegedi kanalasgém

A madarak többnyire Tunéziában és Olaszországban telelnek, ám egy 2013-ban Szegeden megjelölt példány egészen Szudánig repült.

A kanalasgémek gyűrűs megjelölését a Kiskunsági Nemzeti Park koordinálja Magyarországon. A távcsővel messziről is jól látható gyűrűk segítségével tudják nyomon követni, merre mennek a madarak. A mostani téli szezonban 51 kanalasgémet azonosítottak az ornitológusok. Ebből 29-et a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területén láttak el színes gyűrűvel – közölte a nemzeti park.

Egy kanalasgém (Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park)

A legtöbb madár a Földközi-tenger medencéjének középső részén tölti a telet, Tunéziában 20, Olaszországban 4 madarat azonosítottak.

Egyre gyakoribb az is, hogy a Kárpát-medencében maradnak a kanalasgémek, de arra még nem volt példa, hogy három hazai jelölésű madár is a Kárpát-medencében telelt volna. Egyet Horvátországban láttak, kettő pedig Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben mozgott, de ők nem viseltek gyűrűt.

A legérdekesebb adat azonban Szudánból érkezett: egy tunéziai ornitológus a fővárostól, Kartúmtól délre olvasta le egy 2013-ban, a szegedi Fehér-tavon fiókaként megjelölt egyed azonosítóját.

Nemcsak messzire repült, de ezt az útvonalat ritkán is használják a kanalasgémek (Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park)

A megfigyelés azért jelentős, mert a Szaharától délre fekvő területekről ritkán futnak be hírek a kanalasgémekről. Ráadásul erről a délkeleti vonulási útvonalról nagyon keveset tudnak a szakértők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top