Utazás

Ingyenes vonatjegyet kapnak a fiatalok

Eddig még csak terv volt, hogy ingyenes vonatjegyeket adjanak az Európai Unióban élő fiataloknak, ám idén végre valósággá válik az ingyenes utazás. Erre az évre 12 millió eurót szavazott meg az Interrail-programhoz az Európai Parlament.

Az Európai Parlament 2016-ban tárgyalta először azt a javaslatot, amelynek értelmében minden 18. életévét betöltött európai fiatalnak díjmentes, egy hónapra szóló Interrail-jegyet biztosítanának az unióban. Úgy tűnik, ebben az évben végre valósággá válik a program, ugyanis az uniós honatyák 12 millió euró támogatást szavaztak meg az Interrail-programra, melynek célja az európai identitás kialakítása és megerősítése.

Akár 50 ezer fiatal is ingyenes vonatbérlethez juthat idény nyáron

A programban az idei évre megszavazott összegből körülbelül 20-50 ezer fiatal vehet részt, attól függően, hogy 10 vagy 30 napos vonatbérleteket választanak. 

A pilotprogramban tavaly 5000, 16. életévét betöltött fiatal élhetett az ingyenes utazás lehetőségével, a magyar kvóta az első körben alig 68 fő volt csupán. A Move2Learn, Learn2Move elnevezést viselő kísérleti program 2,5 milliós költségvetésből gazdálkodott.

HVG

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top