Utazás

Új híd épül a Dunán Szlovákia és Magyarország között

Rábólintott a szlovák kormány arra a javaslatra, hogy új, a Duna felett átívelő gyalogos- és kerékpároshíd kösse össze a felvidéki Csallóközt és a Szigetközt.

Szerdán elfogadta a szlovák kormány azt a javaslatot, amely lehetővé teszi egy új Duna-híd építését Magyarország és Szlovákia között. A tervek szerint a híd a csallóközi Doborgazt és a szigetközi Dunakilitit köti majd össze, a kivitelezés pontos időpontjáról később születik döntés. A megállapodás értelmében a két ország felezi az építéssel járó költségeket.

Dunakiliti és Doborgaz  közt épül majd az új híd

Az új Duna-híd terve már 2015-óta létezik: akkor egy, a Duna régi medrét átszelő, 482 méter hosszú, úgynevezett hárompólusú, legyezőszerű híd megépítésével számoltak, amely 25 méterrel futna a Duna vízszintje felett.

Még nem tudni, mikor kezdik a munkát.  A képen az épülő komáromi híd látható 2017. október 17-én – MTI Fotó: Máthé Zoltán

A hídépítést az is indokolttá teszi, hogy ezen a határszakaszon igen alacsony a határátkelési lehetőségek száma, átlagosan csaknem 50 kilométerenként van erre lehetőség, míg a szlovák–magyar átlag 25, a nyugat-európai pedig 7,5 kilométer.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top