Utazás

Ugató vonatok tarthatják távol az őzeket a sínektől

A különleges megoldásnak köszönhetően egy 100 kilométeres úton 45 százalékkal kevesebb állat jelenik meg a síneken.

Japán kutatók kifejlesztettek egy környezetbarátnak nevezhető módszert a vasúti sínekre tévedő őzek elriasztásához. Speciális hangadó rendszerrel szereltek fel néhány vonatot – írja a Hvg.hu.

A megoldás lényege, hogy a vonat az őzektől ismert fújtató hangot ad ki 3 másodpercig, majd kutyaugatásra vált 20 másodpercig.

Azért ezt a két hangot kombinálták, mert a fújtatást társaik elriasztására használják az őzek, a csaholás pedig megijeszti őket.

A vonatokat este és késő éjjel tesztelték, amikor az őzek a legaktívabbak. Az eredmények alapján a próba sikeres volt, mivel egy 100 kilométeres úton átlagosan 7,5-ször jelentek meg az őzek a síneken. Ez 45 százalékkal kevesebb, mint a speciális riasztórendszer nélkül.

2016-ban Japánban 631 esetben késtek vagy álltak le a vonatok, mert őzzel vagy más állattal ütköztek. A tervek szerint a hangadó rendszert 2018 végétől használhatják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top