Utazás

Kötelessége lenne, mégsem segített a buszvezető a kerekesszékesnek, meg is lett a baj

Nem akart segíteni a buszsofőr a kerekesszékes férfinak a fel- és leszállásban az egyik fővárosi járaton, holott ez kötelessége lenne. Meg is lett a baj: a mozgáskorlátozott utasnak eltört a kerekesszéke, amellyel mozogni tudott. A BKV vizsgálatot indított az ügyben.

A Suhanj! Alapítvány kerekesszékes futójának, Schober Lászlónak alapvetően pozitív élményei vannak a buszos közlekedéssel kapcsolatban, a buszsofőrök szinte mindig segítenek neki a le- és felszállásnál. Még jó, hiszen a buszvezetőknek ez a munkaköri kötelességeik egyike. 

Ezzel a kötelességével azonban az egyik szombat reggeli járaton vélhetően nem volt tisztában a vezető, aki nem értette, hogy miért kéne közreműködnie László leszállásánál. A mozgáskorlátozott férfi az ATV-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a sofőr csodálkozott a férfi segítségkérésen, majd azt mondta Lászlónak, hogy segítsen neki inkább a filigrán barátnője. 

Végül László megoldotta a leszállást, de csak a 700 ezer forintos kerekesszéke árán. Eltört ugyanis a szék merevítő rúdja, így használhatatlan lett. Ez pedig egy mozgássérültnek – főleg, ha nincs tartalék széke, vagy nem tud kölcsön kérni egyet – komoly probléma: a javítás a költségek mellett hosszú időbe is beletelik, emiatt akár hetekre is a lakásába szorulhat az embert.

Az ATV Híradója kereste a BKV-t az ügyben, a közlekedési társaság válasza szerint az ügyben vizsgálatot indítottak, és ha a BKV szerint jogszerűen bizonyítható a járművezető mulasztása, munkáltatói intézkedés indul vele szemben. A közlekedési társaság a károsult kerekesszékes férfinak azt válaszolta: vizsgálják a kárigényét is, a kártérítésről pedig a BKV a vizsgálat után ad majd tájékoztatást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top