Utazás

Líbiából érkezhetett az ellenálló tbc-törzs Európába

Új, a gyógyszereknek ellenálló tbc-törzset fedeztek fel az orvosok 29 menekültnél, akik egy líbiai menekülttáborban fertőződhettek meg a kórokozóval, úgy hozták be az Európába.

Egy német vezetéssel végzett nemzetközi vizsgálatban 29 menekültnél azonosították a fertőző tüdőbetegséget (tbc) kiváltó kórokozó egy új fajtáját, amely szokatlan módon négy különböző antibiotikummal szemben is ellenáll.

A Schleswig-Holstein tartományi Borstelben működő, fertőző betegségekre szakosodott orvostudományi kutatóközpont (FZB) közleménye szerint valamennyi menekült Európában tartózkodik, közülük 14 Németországban. A Németországban kiszűrt fertőzöttek többnyire felnőtt kísérő nélkül érkezett fiatalkorúak, akiket Baden-Württemberg tartományban regisztráltak menedékkérőként. 

Molekuláris biológiai vizsgálatok és a páciensekkel készített interjúk révén a kutatóknak sikerült részben feltérképezni a fertőzési láncolatot. Az adatok arra utalnak, hogy a kórokozó a Bani Valíd nevű líbiai város térségében működő menekülttáborban jutott a szervezetükbe. 

 

A kutatóközpont úgy véli, az új baktériumtörzs valószínűleg a kórokozó egy olyan fajtájából fejlődött ki, amely az Afrika szarva néven is ismert északkelet-afrikai térségben fordul elő.

Az orvosok attól tartanak, hogy mivel a járvány még nem ért véget, újabb eseteket is feltárhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top