Utazás

Lebilincselő videó: így készült a földgömb az ötvenes években

Ha gyerekkorodban a te íróasztalodon is ott volt ez az ikonikus tárgy, amit óriási becsben tartottál, akkor ezt a videót te is értékelni fogod. Ha mindig is szeretted volna tudni, hogyan készültek a földgömbök, akkor itt a pillanat, hogy megnézd.

A Google Earth korában talán már nem olyan könnyű elmagyarázni egy gyereknek, miért volt a nyolcvanas években tök menő dolog földgömböt tartani az íróasztalunkon, de a korombéliek valószínűleg ugyanolyan nosztalgiával gondolnak vissza rá, mint én. Emlékszem arra a hatalmas boldogságra, amikor karácsonyi ajándékként megkaptam a hőn áhított, világító (!) földgömbömet. Elképesztően szerencsés kiscsajnak éreztem magam, és nyilván azonnal elhatároztam, hogy a rajta szereplő összes országot be fogom járni, ha nagy leszek. Természetesen ennek a vállalásnak csak töredékét sikerült teljesíteni mostanáig, viszont meggyőződésem, hogy a kozmopolita szemléletem és az állandó “mehetnékem” kialakulásában szerepe volt annak, hogy kiskoromtól a földgömb volt a lányszobám egyik legbecsesebb tartozéka.

Ezek után nyilván nem meglepő, hogy nagy örömmel töltött el, amikor ráakadtam erre a videóra, mely két percben mutatja be, hogy készültek a földgömbök anno.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top