Utazás

90 éves sífelvonót ünnepelnek az osztrákok

Új felvonók, új lesiklópályák és egy 90 éves felvonó. Mutatunk pár újdonságot az osztrák terepekről, leginkább Salzburg környékéről.

Salzburgba és környékére átlagosan 550 kilométert kell autózni Budapestről, a tartomány Stájerország és Karintia mellett a magyar síelők egyik kedvelt úti célja.

Obertauern és környéke nemcsak a sportolók, hanem a hazai vendégmunkások körében is népszerű, a legtöbb hüttében simán lehet magyar pincértől magyarul rendelni, de mivel nagy arányban dolgoznak kint honfitársaink, mára már az osztrák személyzet is, ha törve, de beszéli nyelvünket – azt mindenki döntse el maga, hogy ez javít-e a komfortérzetén, vagy ellenkezőleg.

A régió síközpontjai közül a legnagyobbak erős fejlesztésekbe fogtak, Kaprunban például a hüttéket is újították, de most a felvonókra és a bérletvariációkra összepontosítunk:   

Zell am See-Kaprun: az areitXpress

Az areitXpress 10 személyes kabinos sífelvonó az idei szezonra nyílt meg. Nemcsak gyors, hanem kényelmes is, több hely van a lábnak, és a beszállásnál sem kell fölfelé lépni, na meg: ingyenes wifit sugároz hegymenet közben.

Új, 10 személyes kabinos felvonó a Wildkogelnél

Új beruházás, a felvonó kabinjai leakaszthatók. A terep részben ennek köszönhetően 2,5 kilométernyi új lesiklópályával bír, a Wildkogel-Arena pályáinak hossza így 64 kilométeresre nőtt. Az új felvonó nemcsak a pályákon síelőknek és snowboardosoknak jelent jó hírt, hanem a free ride fetisisztáknak is, uszkve 15 hektárral nagyobb terület jutott nekik. Így épült a felvonó: 

 

 

Új felvonók, összetettebb bérletek

Az Almenwelt Loferen üzembe helyezték az első gyerekbiztos, nyolcülős felvonót, az ő bérletük már összesen 7 síterepre szól. Az obertauerni Seekarspitzen szintén üzembe helyeztek egy új nyolcülésest.

Eltelt 90 év

Az 1927. december 31. óta üzemelő Zell am See – Kaprun-i Schmittenhöhebahn volt Salzburg tartomány első (és egész Ausztria ötödik) drótköteles felvonója. Az azóta eltelt 90 év nettó sikertörténet, a pályarendszer immár 26 felvonót üzemeltet, a csúcsról több mint harminc háromezer méteres hegycsúcsra nyílik kilátás.

A Schmittenhöhebahn ilyen volt: 

Der Areit Doppelsessellift 1971 ©Schmittenhöhebahn AG #mountaintalk #schmittenhöhebahn #vintageskiing

mountain-talk.com (@mountain_talk_com) által megosztott bejegyzés,

És ilyen lett: 

#zellamsee #schmittenhöhe #schmittenhöhebahn #lake

Radek Kozel (@drmundy) által megosztott bejegyzés,

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top