Utazás

Még a Földön nyoma veszett a magyar holdjárónak

Hatalmas veszteség érte a magyar űrkutatást, eltűnt a magyar holdjáró, a Puli prototípusa.

Nem érkezett meg a mumbai tudományos-technológiai fesztiválra a Puli, a magyar fejlesztésű, önműködő holdjáró. Az eseményre a magyar kutatók repülővel utaztak, akárcsak a Puli, de a szerkezetet rejtő bőrönd elkallódott az indiai repülőtéren. Egyelőre nem tudni, hogy ellopták, vagy csak egyszerűen elkallódott a prototípust tartalmazó bőrönd.

Pacher Tibor, a Puli projekt csapatvezetője a Borsnak elmondta:  az eszköz eltűnésén túl az is hatalmas veszteség, hogy ezzel elesett a gárda a lehetséges külföldi támogatóktól is. Pedig erre nagy szükség lenne.

A szellemi és anyagi befektetés a Holdra küldendő, végleges Puli megépítéséhez, valamint a »jegyvásárlás« a Holdra valamelyik amerikai társaság leszállóegységén 2,5-3 milliárd forint lenne, és ez most már reálisan csak 2019 végén valósulhat meg. Ezt hazai cégek is képesek lennének összeadni, de az igazi az állami támogatás lenne, hiszen a Holdról képeket közvetítő Puli nemzeti büszkeségünket növelhetné

– mondta Pacher Tibor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top